Abonnementsartikel

Det er de færreste køer, som ikke er begejstrede for at spise græs. Så hos Herning Golfklub har man valgt at investere i to store "tyre" med navnene Toro Groundsmaster 4700.

Det er deres opgave at spise alt det grønt, der skal til, så banerne holdes spilbare hele sæsonen. Og det er lidt af en opgave. I Herning har man nemlig at gøre med et vaske ægte vækst-underlag - placeret som man er i en gammel mose.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Jarl Jørgensen, chefgreenkeeper i Herning Golfklub, har travlt med at holde græsset nede.

Græsset her har al den næring, det skal bruge for at vokse rigtig stærkt. Desuden agerer banen afvandingskanal for store p-pladser ved Bilka og Kvickly, så der er kun sjælendt for lidt vand i området. det betyder, at Toro'erne helst skal nå over de store flader på fairways og greens en gang hver anden dag - og det stiller store krav til materiellet, forklarer Jarl Jørgensen, der er chefgreenkeeper i Herning:

- Jeg er nok bare født med rød hydraulik i årene. Men min oplevelse med Toro-maskinerne er, at de er slidstærke og utrættelige. De æder sig igennem det meste. Også det seje græs vi har her i Herning. Derfor er alt vores materiel fra Toro, siger han, og uddyber, at man alene i 2020 har foretaget en million-investering i maskinerne.

Service og brugervenlighed

At man udelukkende holder sig til et mærke har også andre fordele understreger chefgreenkeeperen. Brugervenligheden er høj - og de mange mand der skal arbejde på banerne i højsæsonen har nemt ved at vide, hvordan maskinellet virker.

Jeg er nok bare født med rød hydraulik i årene.

Jarl Jørgensen, chefgreenkeeper

- Vi har seks-syv mand kørende henover sommeren, så vi kan holde banen top-plejet. Og det er langt nemmere, hvis folk er godt bekendte med maskinerne, siger Jarl Jørgensen, der selv er hovedansvarlig for at fikse maskinparken, når noget går i stykker.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med vores leverandør Resink Turfcare, når det kommer til service. Men Toro'erne er heller ikke alt for komplicerede. Så på trods af min tømrer-bagrund, kan jeg godt følge med til at servicere knive og skær og andre opgaver, siger han med et grin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Der skal nogle ordentlige klippere til at holde Herning Golfbane. Deres to største Toro'er slår med 4,80 meter i bredden.

Når det kommer til computerne og elektriciteten i maskinerne, har Jarl Jørgensen valgt at alliere sig med ekstern hjælp, men eller går det nemt med at holde dem i marken.

- Maskinernes indretning betyder, at vi kan holde omkostningerne nede på service og en høj oppe-tid. Det er vigtigt for os, forklarer Jarl Jørgensen.

Jagter det elektriske

Den seneste erhvervelse i Herning er dog ikke en af de store tyre. Men i stedet er der tale om en hybridmaskine. Jarl Jørgensen har nemlig et mål om at blive mere bæredygtig i sin græspleje, og det kræver både nyt isenkram og en ny indstilling.

- Vores næste køb skal være en maskine, der er 100 procent elektrisk. Det har kæmpe fordele, siger han og uddyber:

- Der er færre støjgener og mindre udstødning. Det giver gladere golfspillere og gladere naboer, og så gør det jo heller ikke noget, at det er godt for miljøet, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Golfbanen i Herning er en såkaldt "park bane", og det kræver, at man giver miljøet en ekstra hånd, mener chefgreenkeeperen.

Miljøet har chefgreenkeeperen både tænkt på, når det kommer til drivmiddel og hydraulik.

Man er gået over til kun at bruge LNG i maskinerne - flydende naturgas, der er noget mere CO2-skånsom end almindelig diesel. Samtidig har man valgt at bruge bionedbrydelig hydraulik-olie i alle maskinerne.

- Vi har en af landets fineste park-baner, og det skulle vi gerne have de næste mange år. Så for os er det vigtigt at passe godt på naturen.