Have og park-folkene fra det midtfynske slotsanlæg har haft travlt med blandt andet produktion af 35.000 planter i væksthus samt vedligeholdelse af 7 kilometer meget gamle hække.

EGESKOV: Midt i april - efter et par dage med forholdsvis høje temperaturer og godt med sol - begyndte Egeskovs havefolk at køre nogle af de mange planter ud fra væksthusene.

- Men den gik ikke, det blev for koldt og muligheden for nattefrost betød, at vi måtte køre dem tilbage igen, fortæller slotsgartner Peter Bonde Poulsen med et smil, da han tager imod Fritidsmarkedet i Egeskovs smukke og enorme haveanlæg en solrig dag kort før sæsonstart sidst i april.

Den passionerede slotsgartner har netop taget hul på sin 27. sæson i spidsen for Egeskovs parker og haver. Han har under sin ledelse 8-10 folk i parkområdet samt yderligere to, der passer de imponerende væksthuse, hvorfra der til denne sæson er produceret op mod 35.000 planter.

rich-media-1
Egeskovs væksthuse. Foto: Torben Jastram.

- Vi producerer alle vores egne planter, og så sælger vi naturligvis også af dem til vores mange gæster, der besøger Egeskov gennem sæsonen, siger han.

Topdresser alle bede

Der skal mange planter til, for Peter Bonde Poulsens ansvarsområde er på ikke mindre end 20 hektar, som er opdelt i et utal af forskellige temahaver og parkområder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Før sæsonstart har personalet kørt 300 kubikmeter topdressing ud på de mange bede, så ukrudtet holdes i skak gennem sæsonens første måneder.

- Det er en kæmpe fordel, men også nødvendigt for at vi kan komme på forkant med ukrudtets udvikling. Behandlingen med topdressing giver os et pusterum, hvor vi kan få tid til alle de andre opgaver, fortæller slotsgartneren.

Det er langt fra blot planterne, der produceres hjemme på Egeskov. Rigtig mange opgaver klarer man selv takket være de dygtige medarbejdere.

- Jeg synes, vi har en af verdens bedste arbejdspladser - selvom vi har meget travlt. Alle mine folk er meget engagerede, og de fleste har været her gennem mange år. Det betyder, at man opsamler mange kompetencer undervejs, og derfor kan vi klare de fleste opgaver selv, selvom det måske ikke er traditionelt gartner-arbejder, siger han, og nævner som eksempler støbe- og svejse-opgaver.

Historier i historien

Selvom havens historie har århundreder på bagen, så har den nuværende slotsgartner også i rigt mål sat sit aftryk på havens nuværende udseende.

rich-media-2
Slotsgartner Peter Bonde Poulsen. Foto: Torben Jastram.

- Vi er midt i historien, men med et konstant fokus på fornyelse skaber vi hele tiden nye historier inde i den gamle historie. Det er med til at gøre Egeskov til unik arbejdsplads - både for mig og for mine folk, siger han.

Gennem årene er Egeskov blevet hædret utallige gange for det flotte haveanlæg. Bl.a. fik man i 2013 CNN Travel Award for en af de 12 mest spektakulære haver i verden. Og for 2 år siden fik slotsgartneren en personlig hæder, idet Peter Bonde Pulsen modtog Havekulturfondens hæderspris 2019 for drift og udvikling af have- og parkanlægget på Egeskov Slot.

Farvel til robotklipperne

Lange lige linjer går igen stort set overalt i området. Omkring alle plæner er der etableret jernkanter, som er med til at fremhæver de skarpe linjer.

- Det har flere fordele. Dels fremhæver det linjerne, og dels betyder det, at vi kan rive helt ind til kanterne og på den måde holde ukrudtet væk fra stierne, forklarer Peter Bonde Poulsen.

Kærligheden til linjerne har dog også kostet robotklipperne livet.

- Vi skiftede til robotklippere som en del af den glidende overgang til brug af el-maskiner. Men robotternes spor på kryds og tværs så uordentligt ud. Derfor sendte vi dem på pension og genindførte de gamle klippemaskiner. Men når teknologien kan forsyne os med robotter, som kan klippe i flotte lige linjer, så tager vi robotterne ind igen, siger han.

Meget gamle hække

Egeskovs parker og haver holdes på et usædvanligt højt niveau, og nogle af parkens elementer er helt unikke. For eksempel finder man på stedet et utal af høje hække, som man nænsomt har vedligeholdt i rigtig mange år. De ældste blev etableret omkring 1730 og er dermed knap 300 år. Disse er naturligvis enestående i hele verden. De har oplevet meget godt og skidt gennem tiderne, men nu er de på deres yderste. Så der passes på dem. Det gamle rodnet er sart og tåler ikke belastning, og ved ethvert snefald rykker gartnerne øjeblikkelig ud og fejer sne væk fra hækketoppene.

rich-media-3
Disse gamle stammehække blev sat helt tilbage i 1740. Foto: Torben Jastram.

- Samlet har vi omkring 7 kilometer hæk i varierende højde. De ældste og største er stammehækkene ved en allé mod slottet. Vi klipper dem nænsom men skarpt og med skærebord i toppen. Trods alderen står de stadig flotte, fastslår Peter Bonde Poulsen.

Flagskibet forsinket

Egeskovs "flagskib", den 5.500 kvadratmeter store urtehave fra 1973, er lidt forsinket i år på grund af de lave temperaturer. Det samme gælder tulipanproduktionen, og begge er vigtige, da der produceres til pynt og brug på slottet.

- Vi producerer hvert år 10.000 tulipaner til at pynte på slottet, men i år har vi været nødt til at købe ind udefra. For nattefrosten forsinker hele vores proces med flere uger. Men nu er den forhåbentlig snart væk, og så kan vi få gang i produktionen af grøntsager, der gør slottet selvforsynende, siger han.

rich-media-4
Foto: Torben Jastram.