Lyt til artiklen:

Gratis goder: Lad planterne få glæde af dit køkkenaffald

00:00
Hastighed: ???x
02:58

Abonnementsartikel

Når filterkaffen er brygget, ryger kaffegrumset gerne direkte i affaldsspanden, hvor det snildt kan hænde at få selskab af en bananskræl og nogle æggeskaller i dagens løb. Og det er en skam, for alle tre spildprodukter fra køkkenet - og flere til - kan nemt kan blive til gratis, miljøvenligt guf for dine planter.

rich-media-1
Foto: Pixabay.

Gem grumset

Brugt med måde kan kaffegrums være glimrende som gødning i både haven og dine potteplanter, da det blandt andet indeholder det vigtige næringsstof nitrogen samt kalium, fosfor og mineraler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Roser, hortensier, geranier og rododendroner er særligt glade for kaffegrums, som dog højst bør bruges som gødning i haven tre-fire gange om året. Dine stueplanter kan kun tåle et drys en enkelt gang hvert halve år.

Spred det kolde kaffegrums ud på en avis eller lignende og lad det tørre, inden du fordeler det med let hånd under planterne. Arbejd gerne grumset en smule ned i jorden.

Sådan afkalker du nemt opvaskemaskinen

Se også:

Sådan afkalker du nemt opvaskemaskinen

Gær gøder

Hvis du har en rest gær, der er blevet for gammelt til at bruge i bagværk, kan du lave den til en portion nærende gødning til dine potte- og krukkeplanter. Opløs gærklumpen helt i vand og brug blandingen til at vande med.

Som udgangspunkt skal der bruges én pakke gær (50 g) til to en halv liter vand, så det kan du bruge som rettesnor, når du skal finde den rette mængde vand til din gær-rest. Der skal gå mindst tre uger mellem hver vanding med en gærblanding, så planterne ikke får for meget af det gode.

rich-media-4
Foto: Unsplash.

Grav skrællen ned

Bananskræller indeholder også gode næringsstoffer, som det vil være synd at snyde dine haveplanter for. Brug usprøjtede bananer, som nedbrydes hurtigere i jorden end sprøjtede og ikke efterlader uhensigtsmæssige stoffer i din havejord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Snit bananskrællen i smalle strimler og grav dem ned i et par centimeters dybde omkring de planter, du gerne vil forkæle med et skud kalium, magnesium, fosfat og andet godt.

Genbrug vandet

Vand er en dyr ressource, så det giver god mening at genbruge vand fra madlavning til havevanding, når det er muligt. Har du den (vandbesparende) vane at rense grønsager i et fad med vand, fremfor under den løbende hane, er det oplagt at bruge vaskevandet til tørstige planter bagefter.

Der er heller ingen grund til at kassere kogevandet fra æg eller grønsager, når maden er færdig. Lad i stedet vandet køle ned og brug det til vanding - men kun usaltet kogevand, da salt er miljøskadeligt og kan ødelægge dine planter og jorden.

rich-media-6
Foto: Colourbox.

Gratis spirepotter

Tomme æggeskaller kan bruges som potter til forspiring af planter. Prik et lille drænhul i bunden af hver skal, før du fylder op med jord og sår dit frø som normalt. De spæde planter kan siden udplantes i deres skaller direkte i jorden, hvor skallerne efterhånden vil nedbrydes og bidrage med gavnlig kalk.

På samme måde kan du så karse og andet mikrogrønt, der ikke er pladskrævende, i en tom æggeskal og altid have et sundt, grønt drys lige ved hånden i vindueskarmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilder: Haveselskabet, Samvirke, Videncentret Bolius, Gardena