Lyt til artiklen:

Nu kan dit kæledyr ringe dig op

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Abonnementsartikel

Det nye system DogPhone vil afhjælpe adskillelsesangst hos kæledyr. En angst som mange kæledyr oplever, efter at have vænnet sig til at have sin ejer hjemme på grund af coronapandemien. Det skriver University of Glasgow i en nyhed.

Systemet, der stadig er en prototype, er opfundet af Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas, fra University of Glasgow, og hendes 10-årige labrador, Zack, sammen med kolleger fra Aalto University i Finland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DogPhone giver hunden Zack mulighed for at ringe til Dr. Hirskyj-Douglas ved at ryste en bold udstyret med et accelerometer.

Når accelerometeret registrerer bevægelse, starter det et videoopkald på en bærbar computer i deres stue, så Zack kan se og interagere med sin ejer, når han ønsker det.

Zacks ejer kan også bruge systemet til at ringe til ham, og han kan frit besvare eller ignorere opkaldet.

Kæledyr og teknologi

Dr. Hirskyj-Douglas er specialist i dyr-computer-interaktion ved universitetets School of Computing Science, som forsker i nye måder at berige kæledyrs liv gennem teknologi.

- Der er hundredvis af internetforbundet 'smartlegetøj' på markedet. Men langt de fleste af dem er bygget med hundeejeres behov i tankerne, hvilket giver dem mulighed for at observere eller interagere med deres kæledyr, mens de er væk hjemmefra. Meget få af dem synes at overveje, hvad hunde selv kunne ønske sig, eller hvordan teknologien kan gavne dem som levende væsener med deres egne tanker og følelser, fortæller Dr. Hirskyj-Douglas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med hjælp fra kolleger fra Aalto Universitet byggede Dr. Hirskyj-Douglas et internetforbundet accelerometer, som kunne skjules inde i bolden. Efter flere demonstrationer af, hvordan bolden kunne bruges til at starte et videoopkald, fik Zack bolden til at spille med over seksten studiedage fordelt på tre måneder.

Herefter har holdet løbende justeret på følsomheden i bolden.

Betydningsfuld interaktion

Mens mange af opkalende virkede tilfældige, var der også mere betydningsfuld interaktion mellem Zack og Dr. Hirskyj-Douglas, som brugte sin telefon til at vise ham sit miljø. Zack viste igen yderligere interesse for disse interaktioner, spidsede ører og nærmede sig skærmen.

- Selvfølgelig kan vi ikke vide med sikkerhed, at Zack var klar over årsagssammenhængen mellem at løfte bolden og foretage et opkald, eller endda at nogle af de interaktioner, der virkede tilfældige, faktisk var utilsigtede fra hans side. Det er dog tydeligt, at han ved nogle lejligheder bestemt var interesseret i, hvad han så, og at han udviste noget af den samme adfærd, som han viser, når vi er fysisk sammen, siger Dr. Hirskyj-Douglas.

Dr. Hirskyj-Douglas' forskningsartikel, med titlen 'Forming the Dog Internet: Prototyping a Dog-to-Human Video Call Device', blev i denne uge fremlagt på 2021 ACM Interactive Surfaces and Spaces Conference i ?ód?, Polen.