Lyt til artiklen:

Det gule græsmonster æder det hele

00:00
Hastighed: ???x
03:34

Abonnementsartikel

Allerede før vinteren havde sluppet sit tag i Danmark fik vi en forespørgsel her på FriGear. Den kom fra den danske importør af Cub Cadet, der ville høre, om vi ville tage et kig på deres nye robotplæneklipper Cub Cadet XR5 3000.

Der var især én grund til, at vi takkede ja: I beskrivelsen af robotplæneklipperen står nemlig, at maskinen er udviklet til at kunne klare haver med både udfordrende og ujævne plæner samt langt græs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og er der noget, som vi kan levere her på FriGears test-gård, så er det en udfordrende have.

Så vi lod græsset stå, da foråret begyndte at titte frem, og de robotten fra Cub Cadet dukkede op, stod der en langhåret plæne og ventede.

Ud over det lange græs, som vel havde nået en længe på mellem 10 og 15 centimeter, så indeholder haven en række udfordringer, som skal undviges.

Der er et lysthus, en havedam, adskillige områder med fritstående roser, stigninger og smalle passager - og endelig bærer haven præg af en muldvarp, som af en eller anden grund må nære et ustyrligt had til stedet.

Nemt at komme i gang

rich-media-2
Indstillinger sker via det digitale display - klippehøjden manuelt. Foto Bo Andersen.

Robotplæneklippere er forskellige, og Cub Cadet XR5 3000 viste sig at være ufattelig nem at installere. Vi valgte at komme i gang ved hjælp af indstillingerne på det digitale display - i modsætning til at bruge den medfølgende app - og det tog kun få minutter at forklare maskinen hvilken dag, det var samt hvornår, den skulle klippe. (Uden brug af manual, selvfølgelig).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Cub Cadetten har forskelle indstillingsmuligheder med hensyn til det areal, der skal slås. Man kan vælge mellem en hovedzone, flere zoner og endda en separat zone, hvis den skal over vejen - for eksempel.

Det ville nok have været smart at dele testhaven op i flere zoner, men vi tænkte, at den skulle have lov at bevise, at den kan klare en besværlig have, så vi valgte at gøre hele haven til en hovedzone.

Afgrænsningskablerne var lagt på forhånd, så det var bare at bede robotten om at gå i gang.

Vi var flinke og startede den på den maksimale klippehøjde, hvilket er 10 centimeter. Over de næste par dage satte vi gradvist klippehøjden ned til tre centimeter.

rich-media-4
Robotten har en klippebredde på 42 centimeter takket være de 2 x 4 knive. Foto: Bo Andersen.

Lille græsmonster

Robotten viste sig hurtigt at være et lille græsmonster. Den pløjede gennem alt, og med en klippebredde på hele 42 centimeter, så tog det ikke lang tid, før haven begyndte at se godt ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun en enkelt gang i løbet af de par uger, vi testede Cub Cadetten sad den fast. Det var i en kombination af et mindre hul og et par grene. Resten af tiden listede den troligt og trofast rundt og klippede græs.

Den opmærksomme læser har sikkert allerede gættet, at tallet 3000 i modelnavnet står for, hvor mange kvadratmeter, at den kan håndtere, og så store haver kræver også ekstraordinær klippebredde.

Derfor er maskinen udstyret med to gange fire knive, så klippebredden når op på 42 centimeter. Batterierne holder til mellem 80 og 90 minutters arbejde, ladetiden er 60 til 80 minutter.

Endelig er de store baghjul i stand til at trække robotten op ad stigninger på op til 24 grader.

rich-media-6
De kraftige baghjul er medvirkende til, at robotten uden problemer klarer stigninger på op til 24 grader. Foto: Bo Andersen.

Konklusion

Som nævnt havde Cub Cadet lovet, at XR5 3000 kunne håndtere langt græs og udfordrende haver. Og det må man sige, at den lever op til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I løbet af få dage var den langhårede plæne barberet ned til den ønskede højde, og herefter er der tale om vedligehold, som ikke kræver så stor en indsats.

Derfor vi gav den lidt fri om søndagen.

Indstillingerne er nemme at have med at gøre, klippehøjde justeres manuelt. Det bliver ikke nemmere.