Lyt til artiklen:

Rekordår i vente: Bøgetræerne bugner af frø

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Abonnementsartikel

Det ser særdeles lovende ud for årets høst af bøgens frø - også kaldet bog.

Naturstyrelsen høster i disse uger frøene fra særligt udvalgte bevoksninger i statsskovene ved Gråsten, i Stenderupskovene ved Kolding og i Harager Hegn i den nordlige del af Gribskov. Frøene høstes ved hjælp af store net, der lægges ud under træerne og samler bogene, når de falder ned i skovbunden.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Bøgetræerne i de udvalgte bevoksninger er særligt egnede til at vokse i det danske klima. Frø fra disse træer giver robuste planter, der klarer sig godt under danske forhold.

- Der er stor efterspørgsel fra planteskoler på frø fra danske bøgetræer. Derfor er vi også rigtig glade for at se, at der er så mange bog på bøgetræerne i år. Det skyldes hovedsageligt, at vi havde en lun og tør forsommer sidste år, men det er aldrig helt til at vide, hvordan høsten arter sig. Vi kender endnu ikke de præcise høstmængder, men vi tør godt kalde det et regulært oldenår, siger Henrik Gade Knudsen, frøforvalter i Naturstyrelsen.

rich-media-3
Naturstyrelsen forventer, at høsten af bog vil give omkring 4,5 ton frø, der kan blive til omkring 8 millioner nye bøgeplanter. Pressefoto.

Nye træer

Naturstyrelsen har i år i alt lagt net ud på cirka 6,5 hektar i henholdsvis Sønderjylland, Trekantsområdet og Nordsjælland. Det kan give mange nye bøgetræer til de danske skove. Naturstyrelsen forventer, at høsten vil give omkring 4,5 ton frø, der kan blive til omkring 8 millioner nye bøgeplanter.

Den store mængde bog, som den næste tid falder ned i skovbunden fra bøgetræer over hele Danmark er også godt for skovens beboere. Skovmus, skovskade og egern er blot nogle af de dyr, der samler til forråd og spiser sig mætte i de næringsrige frø.

Jubilæum

Naturstyrelsens afdeling, som arbejder med frø og genetik, kan i år fejre 75 års jubilæum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afdelingen har igennem mange år målrettet arbejdet med at anlægge frøplantager og opspore bevoksninger rundt om i Danmark, hvor træerne har særligt gode egenskaber.

Frøene herfra bliver solgt til private planteskoler, som opformerer dem til planter, der bruges i blandt andet skovrejsningsprojekter over hele landet.

Læs mere om arbejdet med frø og genetik