Lyt til artiklen:

Den perfekte maskine i en snæver vending

00:00
Hastighed: ???x
03:39

Abonnementsartikel

Der er en god grund til, at en minilæsser er en fast bestanddel hos mange stutterier, rideskoler og fritidslandbrug. De er - i sagens natur - "små", hurtige og stærke.

Og når så minilæsseren bliver endnu mindre, endnu hurtigere og stærk, ja så er der en god grund til at se nærmere på maskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det var det FriGear gjorde med den nye tyskproducerede Thaler 1220 over et par uger i den koldeste måned på året.

Thaler 1220 kommer med en trecylindret Yanmar-dieselmotor på 19 HK. Den knækstyrede minilæsser har en arbejdsvægt på 1.180 kilo, og den løfter 750 kilo.

Arbejdsvægten er værd at lægge mærke til, fordi den lave vægt betyder, at mange kan have den med på en trailer - sammen med adskillige redskaber.

rich-media-3
Motoren er en trecylindret Yanmar dieselmotor med 19 HK. Foto: Jørgen Ahler.

Ind gennem stuedøren

Og så er der bredden. Med standardhjul har Thaler 1220 en bredde på blot 880 millimeter, hvilket med andre ord betyder, at den kan komme gennem en ganske almindelig fordør. Det er perfekt for håndværkeren, der eksempelvis skal rive et gulv op, men det er også guld værk for enhver, der beskæftiger sig med at muge ud i stalde og andre steder, hvor det kan være svært at komme til. Ikke mindst takket være en venderadius på 1.040 millimeter og en knækvinkel på 45 grader.

Oppe i førersædet er alt holdt nede til enkle styremekanismer. Man har et multifunktions-joystick med flydestilling, som på toppen af håndtaget har en knap til frem- og tilbagekørsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved fødderne har man en gaspedal og en "slags koblingspedal". Sidstnævnte er interessant, fordi man med gaspedalen i bund holder omdrejningerne oppe, og så firer man på "koblingen" og manøvrerer minilæsseren med millimeterpræcision.

Og der er ingen grund til at være nervøs. Maskinen er bygget til den slags kørsel, som Thaler selv anbefaler at bruge.

rich-media-5
Højde ved drejepunkt på skovl er 2200 mm. Foto: Jørgen Ahler.

Af med akslen

I den nyeste version af Thaler 1220 har producenten foretaget et interessant valg. Man har fjernet drivakslen og i stedet monteret fire motorer, en på hvert hjul. Motorerne er anbragt på siden af chassiset, så man på den måde sænker minilæsserens tyngdepunkt og giver den ekstra stabilitet.

Derudover har maskinen Z-kinomatik. Det kender vi fra gummigeder, og det betyder, at den både er stærkere og mere stabil under arbejdet. Det er ikke så tit, at man ser det på de små maskiner.

Brugervenlighed

rich-media-6
Thaler 1220 har 1 gear og frem-. og tilbage kørsel styres med knappen på toppen af joysticket til læssearmen. Foto: Jørgen Ahler.

Yanmar-motoren er bygget ind i en platform, som man sidder ovenpå. Platformen kan tippes bagud, og så har man nem adgang til alle ender og kanter af den trecylindrede dieselmotor. Det betyder, at olie- og luftfiltre kan skiftes med et snuptag, samt at alle smørenipler er nemme at komme til, hvilket gør vedligehold til en leg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og ikke mindst så gør det mekanikerens arbejde nemmere og forhåbentlig også billigere.

Konklusion

Thaler 1220 er lidt af en mirakelmaskine i det daglige. Løftekapaciteten på de 750 kilo gør selvfølgelig, at man ikke kan bruge den til det meget tunge arbejde, men til gengæld kan den bruges til altmulig andet. Under testen kørte vi sand i store mængder, hentede wrapballer til krikkerne, kørte affald væk og fjernede tunge træstammer.

Vi fik maskinen leveret med forskellige redskaber, og fordi førersædet er placeret højt, er det med frit udsyn nærmest en leg at skifte fra skov til pallegaffel.

Som begynder tager det lidt tid at arbejde med kombinationen af kobling og gaspedal, men når den først sidder der, er det næsten som om, at maskinen er en forlænget del af ens krop.

Den er hurtig, elegant og kraftfuld og stort set uundværlig.