Lyt til artiklen:

Spar penge på energien uden at gå på kompromis med julehyggen

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Abonnementsartikel

Der er 22 procent af danskerne, som svarer, at de planlægger at gøre noget særligt i julemåneden for at spare på energien. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen.

Tallet skal ses i lyset af, at størstedelen af danskerne allerede har foretaget bevidste ændringer for at spare på el- eller varmeforbrug i løbet af de seneste år. Sådan lyder det fra Matilde Grøn Bjørneboe, Energistyrelsens ekspert i energispareråd og danskernes sparevaner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Mange danskere har taget energisparerådene til sig og har mod på at spare på energien nu og på sigt.

- Særligt over julen er der masser af andre og sjovere ting at bruge pengene på, så mange har en interesse i at tage toppen af elregningen, siger eksperten i pressemeddelelsen.

De foretrukne sparevaner

Undersøgelsen har samtidig opgjort danskernes foretrukne måder at spare på energien over julen:

  • Slukke lyset i rum, der ikke bruges.
  • Tø maden op i køleskabet.
  • Bruge energivenlige LED-lys eller stearinlys på træet.
  • Minimere udendørs belysning som for eksempel på lyskæder.
  • Forberede mest muligt at julemaden på tidspunkter, hvor elprisen er lavere.

Energistyrelsens undersøgelse viser også, at danskerne sagtens kan spare på energien, uden at det går ud over julehyggen. Seks ud af ti, som sparede på strømmen sidste jul, syntes det var nemt og uden besvær.

Så meget koster lyskæden i strøm

Se også:

Så meget koster lyskæden i strøm

Ifølge Matilde Grøn Bjørneboe kan danskernes foretrukne jule-energispareråd mærkes på energiforbruget. Men der er også andre nemme og effektive måder at spare på energien i løbet af julen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ofte kan man med fordel skrue lidt ned for varmen i julen. Mange mennesker i samme rum og julekokkeriet skal nok generere rigeligt varme. Derudover kan man samle familien om en god julefilm på en enkelt skærm, fremfor at alle sidder med hver deres, siger hun.

Her kan du spare penge

Energistyrelsen gør opmærksom på, at der er mange forskellige måder at spare penge på energiregningen.

Beregninger fra Energistyrelsen viser blandt andet, at en familie med to voksne og to børn i et 140 kvadratmeter stort hus, opvarmet med fjernvarme, i runde tal kan spare 200 kroner på strømforbruget ved at udskifte alle deres gløde- eller halogenpærer til LED-pærer.

Sådan finder du det mest bæredygtige juletræ

Se også:

Sådan finder du det mest bæredygtige juletræ

Dertil kan familien spare op til 400 kroner, hvis de husker at slukke for de apparater og for lyset i de rum, de ikke bruger.

Hvis de samtidig sænker temperaturen med én grad i boligen, kan de spare cirka 600 kroner om året på varmeregningen, lyder det.