Lyt til artiklen:

Bygger Danmarks første hus i hamp

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Abonnementsartikel

I Nykøbing Falster opføres Danmarks første hus bygget næsten udelukkende af hamp.

Huset hedder Hampens Hus, og formålet med huset er at teste hamp, og afprøve nye typer af byggematerialer. Huset medfinansieres af den filantropiske forening Realdania og EU, og skal bruges både til test og forskning for hele branchen og for lokale studerende. Byggestart er i maj og indvielse i oktober 2024.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Huset er på 80 kvadratmeter og bliver en vigtig brik i at undersøge mulighederne for at bygge med mindre udledning af klimaskadelige gasser via forskellige byggematerialer, der er baseret på hamp fra danske marker. Baggrunden for etableringen af det nye hus er, at byggematerialer lavet på hamp ikke er særligt udbredt i Danmark.

Om få år gør lovgivningen det vanskeligt fortsat at bruge de energitunge og mineralske materialer, og så vil hampen have potentiale til at tage en stor markedsandel.

Derfor skal udviklingen af byggematerialer af hamp testes for at sikre den nødvendige viden, og skabe en værdikæde med lokalt produceret hamp og helt frem til nybyggeri eller renovering.

Guldborgsund Kommune er bygherre på Hampens Hus, som er en del af EU´s Interreg Nordsø projekt, Building Based on Bio Based. Huset skal ligge ved erhvervsgymnasiet i centrum af Nykøbing Falster, og vil blive fyldt med måleudstyr, som skal bruges af blandt andet DTU, Danmarks Tekniske Universitet, og lokale uddannelser, som også er en del af samarbejdet.

rich-media-2
Hampens Hus opføres i Nykøbing Falster og ligger ved CELF-gymnasierne på Mercus Plads. Visualisering: Zanstudio v/ nikolova/aarsø.

Unikke løsninger

Realdania støtter en lang række projekter, der undersøger, hvordan biobaserede byggematerialer kan vinde indpas i byggerier i Danmark. Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, ser derfor frem til, at Hampens Hus kan inspirere resten af branchen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ser frem til, at håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører kan finde inspiration i de løsninger, unikke egenskaber og den æstetik, der vil være i et hus opført med hamp. Vi har en masse biogene ressourcer i Danmark, vi ikke udnytter, og som har potentiale til at spille en langt større rolle i byggeriet end de gør i dag. Og Hampens Hus kan helt konkret vise omverden, hvordan det kan udføres og se ud i fremtiden."
Huset skal ligge i Nykøbing Falster ved CELF-gymnasierne på Merkur Plads, og det giver helt nye muligheder for det store uddannelsessted, som ser frem til det brede samarbejde som huset giver.

Importeret hamp

Hampens Hus er tegnet af den nye tegnestue nikolova/aarsø i København, som har specialiseret sig i byggeri med biobaserede byggematerialer, som for eksempel træ eller hamp. Materialerne til Hampens Hus importeres fra flere forskellige lande. Men ifølge tegnestuen burde det ikke være sådan:

- Industrihamp er en fantastisk afgrøde, der har stort potentiale ikke kun til byggeri, men også i produktion af materialer og løsninger bredt i samfundet. Det er sjældent, at man som arkitekt får mulighed for af sin bygherre at tillægge et så koncentreret fokus på én grundressource, som er tilfældet i dette projekt. Vi kan ikke vente med at folde det hele ud og komme i gang med huset siger Jonas Aarsøe, arkitekt og stiftende partner i nikolova/aarsø.

Første spadestik til Hampens Hus tages mandag den 13. maj, og Hampens Hus forventes at stå færdig til oktober i år.