Abonnementsartikel

Rundt om i landbrugs-Danmark står der tusindvis af gylletanke. Nogle er mindre, nogle er store og en del kan rumme et mindre parcelhus. Tankene har det til fælles, at de er bygget af beton, der skal holde på de mange millioner gylle.

Alle landmænd ved, at gylle er i stand til at ætse og ødelægge næsten alle belægninger ? ikke mindst cement, der som bekendt er en del af indholdet i beton - det er blot et spørgsmål om tid. Det vil sige, at der står et utal af gylletanke, der enten allerede er ødelagte eller stærkt på vej til at blive det. Og en ny gylletank kan hurtigt løbe op i en halv million kroner eller mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spar penge ved reparation

Men det er ikke sikkert, det er nødvendigt at bruge masser af penge på en ny.

- Vi kan gå ind og stoppe nedbrydningen af gylletanken, så det ikke er nødvendigt at købe en ny.

Det siger Knud Møller Jensen fra firmaet Danish Concrete Hardener i Søndersø på Fyn. Han har udviklet en betonhærder, som trænger op til tre centimeter ind i betonen og øger hårdheden med op til 80 procent. Men ikke mindst, så kan betonhærderen modstå syreangrebet fra gyllen.

- Betonen bliver lige så hård som granit, og der er ingen syre, der kan opløse det. Alle siger, at der ikke findes beton, der kan tåle syre. Det har vi nu bevist rigtigt mange gange, at den kan, siger han med overbevisning.

Over 30 produkter

Knud Møller Jensen har drevet virksomheden i Søndersø i 33 år. Da han overtog den i 1965, havde firmaet blot tre produkter, i dag er der over 30. Men de største forhåbninger lige nu er til den nye betonhærder. Selv om opfindelsen er flere år gammel, så er det det først nu, at firmaet er ved at trænge igennem til det danske landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi var ovre i Esbjerg og lave en gylletank på 45 meter i diameter og en fem - seks meter i højden. Når den er fuld, så er der også 12 ton svovlsyre i tanken for at få lavet forsuringen. Og når du har svovlsyre i kontakt med beton, så går det stærkt med ætsningen. Og når cementen forsvinder, så forsvinder stenene også. Til sidst bliver den nedbrudt, fortæller han.

Nemt og billigt

Men i stedet for at købe en ny, så valgte landmand Flemming Bruun, Esbjerg, at få foretaget en imprægnering af den beskadigede gylletank med Danish Concrete Hardeners cementhærder, og meldingen herfra er absolut positiv.

- Jeg har kun godt at sige om produktet. Det er nemt, og det er billigt. Fordelen er, at det jo trænger ind i betonen og hærder det i modsætning til andre produkter, der bare lægger sig udenpå. Og det ser helt klart ud til at stoppe nedbrydningen, siger Flemming Bruun, der driver landbrug ved Esbjerg.

Ud over at behandle den store gylletank, så valgte Flemming Bruun også at behandle otte farestier i svinestalden.

- Det er klart bedre end den almindelige beton. Overfladen i de behandlede farestier er glatte og hærdede, så de holder længere, og smågrisene får ikke sår på knæene, når de ligger og patter, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lys forude

Knud Møller Jensen har indtil for nyligt forgæves forsøgt at gøre betonindustrien i Danmark interesseret i firmaets betonhærder. Men nu er der lys forude. En større producent er interesseret.

- Det er da klart en fordel, hvis betonen bliver behandlet fra starten. Så skal den jo ikke renses ned først, før den kan behandles. Så vil den simpelthen bare holde længere, siger han.

Og det er ikke kun landmændene, der vil få glæde af gylletanke, der holder i meget længere tid. En stor del af Danmarks (og resten af verdens) CO2-udslip kommer fra betonindustrien, og kan man forlænge produkternes levetid, uanset om der er tale om gulve, fly-landingsbaner eller gylletanke, så vinder også miljøet. Et argument, der i øvrigt bakkes op af førende forskere fra universitet MIT i forskningsprojektet Concrete Sustainability Hub (CSH).