Abonnementsartikel

Sommeren er ganske vist ovre, men de ubudne og blodsugende gæster langt fra forsvundet. De seneste tal fra DTU Veterinærinstituttet viser fortsat et rekordhøjt antal flåter i den danske natur sammenlignet med tidligere år. Det skriver Prima-Test.dk i en pressemeddelelse.

I starten af juli måned i 2018 fangede man gennemsnitligt to skovflåter per minut, mens det i år er oppe på hele ti flåter i minuttet. Det er dog ikke kun på skovturen, at man skal være opmærksom. Det samme gælder efter en tur i baghaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et nyt dansk studie fra DTU Veterinærinstituttet i Lyngby viser nemlig, at mere end hver tredje flåt i folks baghaver bærer borrelia. De små blodsugere bliver transporteret af trækfugle, som taber dem i haverne eller af vildt, som har forvildet sig ud af skoven.

Lyst og langt tøj

På det danske marked findes en række borreliatest, som kan påvise antistoffer i blodet. Da mange danskere dog bærer disse antistoffer i blodet uden at have været syge, er testene ingen garanti for, at man er smittet, men de kan være en god indikation på, om man skal søge læge. Det er specielt nu i efteråret, at det kan betale sig at foretage en test, fordi det er nu, kroppen har produceret de antistoffer, der indikerer at man har en borrelia-infektion.

Ønsker man helt at undgå at stå i sådan en situation, kan man derudover følge Nanna Skaarup Andersens råd. Hun er læge og forsker ved OUH i flåtoverførte infektioner og har en klar opfordring til, hvad man kan gøre for at undgå flåterne.

- Det første, man skal tænke på, er ens påklædning. Lyst tøj gør det nemmere at spotte de små, sorte flåter. Skal man eksempelvis gå tur i skoven eller i højt græs, er det vigtigt med lange bukser og ærmer. Det hjælper også at stoppe bukserne ned i strømperne og dermed undgå bar hud omkring anklerne, siger Nanna Skaarup Andersen.

Når uheldet er ude

Skulle man være uheldig alligevel at blive bidt af en flåt, skal man ikke gå i panik. Fjerner man flåten med det samme, minimeres risikoen yderligere for, at den kan nå at overføre eventuelle sygdomme gennem blodet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jo før man får fjernet flåten, jo bedre. Det kan både gøres med en pincet, en flåttang eller sågar med neglene. Her er det vigtigt at få fat så tæt på huden som muligt. Nogle gange bliver flåtens kæber siddende, men det skal man ikke lade sig skræmme af. De smitter ikke, men kan fortsat give lidt hudirritation, uddyber Nanna Skaarup Andersen.

Symptomer og behandling

Når flåten er fjernet, skal man være opmærksom på området omkring biddet. Symptomer på overført borrelia viser sig typisk inden for de første 14 dage, men det kan nogle gange tage op til seks uger, før de er tydelige.

- Man skal være opmærksom på huden: Kommer der en rød ring på mere end fem centimeter til syne, der breder sig omkring flåtbiddet, så skal man kontakte egen læge, så man kan blive tjekket ordentligt og eventuelt begynde en penicillinbehandling, afslutter Nanna Skaarup Andersen.

Ifølge Rigshospitalet bliver et par tusinde danskere om året smittet med borrelia.