Abonnementsartikel

Plante hæk, gøde græsplæne, fikse flisegang og fylde krukker med eksotiske planter. For nogle lyder det som klassiske forårssysler i haven. For andre lyder det som tab af endnu mere biodiversitet i den danske natur. Selv om mange haveejere føler sig tæt på naturen, når de luger ukrudt, slår græs og klipper hæk, er mange af vores vante gøremål i haven til stor skade for plante- og dyrelivet - for det fjerner naturlige levesteder for mange dyr og planter.

- Biodiversiteten i den danske natur er truet. Det er et faktum, vi alle må se i øjnene, og en udvikling vi alle må tage ansvar for at hjælpe med at vende. Danmarks 1,7 millioner haveejere kan gøre en enorm forskel - meget større end de fleste sikkert selv tror. Derfor appellerer vi i Haveselskabet til, at alle haveejere kommer på banen og gør, hvad de kan, for at sikre og bevare vores dyrebare, danske natur, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og betyder ikke, at man som haveejere skal vende fuldstændig op og ned på livet udenfor terrassedøren, tilføjer hun og henviser til klimaaktivist og havebogsforfatter Signe Wenneberg, som i årevis har arbejdet efter mottoet: Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget.

Alle kan gøre lidt

Hvis man som haveejer tror, at det ikke gør nogen forskel for naturen, hvordan man indretter sig på sin parcel, tager man fejl. Tværtimod er det vigtigt, at alle giver en hånd, understreger biolog og havebogsforfatter Katrine Turner, der holder foredrag og underviser i natur og biodiversitet.

- De private haver udgør til sammen en meget stor del af det areal, hvor vi faktisk kan arbejde med biodiversiteten. For her skal vi ikke leve af at dyrke jorden på samme måde som i for eksempel landbruget - her er æstetikken i højsædet, og den kan kombineres med biodiversitet, siger hun.

For et insekt kan der være uoverkommelig langt fra den ene ende af villavejen til den anden, når store dele af haverne er flisebelagte eller har tætklippede græsplæner uden næringsrige blomster. Der er brug for grønne korridorer til dyrelivet, og her kan haveejerne gøre en verden til forskel.

- Vi skal gøre op med, hvad der er smukt. Det er svært, for i mange år har vi brugt haven til at give udtryk for, at vi har styr på vores liv med designede uderum og sirlige blomsterbede. Men jo mere vi rydder op og kontrollerer haven, jo mindre liv er der plads til. Vi oplever en kæmpe tilbagegang i dyreliv og biodiversitet, det er ikke særligt smukt at bidrage til, når vi nu faktisk selv kan gøre noget ved det, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nemt at komme i gang

Og man behøver netop ikke give slip på hele sin have eller sløjfe alle bede for at give plads til naturen. Bare et hjørne af haven, hvor de visne blade får lov at ligge og ukrudtet kan stå, er et stort skridt i den rigtige retning, fortæller faglig rådgiver i Haveselskabet Rie Birk Lauridsen.

- Og man kan også sagtens have roser og pæne stauder i en insektvenlig have. Men man skal undlade at sprøjte mod skadelige insekter. I stedet kan man hænge flere fuglekasser op og lade fuglene tage de bladlus, der måtte komme i roserne og møl der angriber vores frugttræer. I det hele taget gælder det om at lade naturen gøre alt det, den selv kan, siger hun.

At dyrke sin have med omtanke for naturen er en af Haveselskabets grundværdier. De seneste år har foreningen derfor sat stadig mere fokus på at tænke biodiversitet ind i den enkelte have og blandt andet udviklet et insektmærke, der gør det nemmere for haveejere at se, hvilke planter der er rige på pollen og nektar. Og insektvenlige planter er en af de ting, haveejere fra hele landet henvender sig til Haveselskabets rådgivning med spørgsmål om, fortæller Rie Birk Lauridsen.

Blomster hele året

Her skal man sørge for at have blomster året rundt, som kan give insekterne mad. Det bedste er at gå efter blomster, der er så tætte på de vilde arter som muligt, når man selv planter. Vil man have naturens eget udvalg af blomster i sin have, er det oplagt at lade græsset gro vildt og kun slå det en enkelt eller få gange i løbet af året. Det har Rie Birk Lauridsen gjort i sin have.

- Det er myldret op med bredbladede urter og blomster som liden klokke, gul snerre, almindelig gyldenris og masser af storkenæb - og jeg ser flere sjældne sommerfugle. Hvis ikke man vil lade hele plænen stå vild, kan man nøjes med et hjørne og slå græsset rundt om, så det ligner et bed, foreslår hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Haveselskabets hjemmeside findes et stort arkiv med inspiration og vejledninger til alt fra insektvenlige bedplaner og gode sommerfugleplanter til fuglevenlige buske og vildt dyreliv i haven. Gå på opdagelse på Haveselskabet.dk/dyreliv.