Lyt til artiklen:

Dagens pollental slår rekord

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Abonnementsartikel

Der er ikke noget at sige til, hvis danskere med allergi over for ellepollen har snøftet lidt ekstra de seneste dage. Astma-Allergi Danmark, som står bag pollenmålingerne i Danmark, har i går målt det højeste pollental for el nogensinde.

I går målte foreningen et pollental på 952 for el i København. Det slår den tidligere rekord på 738 fra 2019. Årsagen skal blandt andet findes i den seneste uges lune temperaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De vinterlige frostgrader blev i weekenden erstattet af solrigt og lunt forårsvejr. Det satte hurtigt gang i pollenspredningen fra el og hassel. Vi ser derfor lige nu en stor mængde forårspollen i luften, som både kan tilskrives det mildere vejr, men det kan også skyldes vindretning fra syd. En vindretning fra syd betyder, at vi i vores pollenfælder kan fange pollen fra Tyskland, som også oplever mange ellepollen i luften netop nu, fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark.

Mild sæson sidste år

Sidste år oplevede vi en mild pollensæson i Danmark, hvor pollentallet for fx el ikke nåede over 35 (moderat). Efter en mild pollensæson, ser vi dog ofte, at sæsonen året efter bliver hårdere og med højere pollental.

- Det vil ikke være overraskende, hvis der kommer mere knald på pollensæsonen i år, fordi sæsonen sidste år generelt var mild, fortæller Mathilde Kloster.

Men når vi taler om pollen, er det uundgåeligt ikke også at tale om vejret. Vejret har nemlig en stor betydning for, hvilken type pollensæsonen vi får, fortsætter Mathilde Kloster:

- Luftens temperatur har direkte indflydelse på, hvornår planter sender pollen ud i luften. Mange solskinstimer giver mange pollen, mens skygge gør det modsatte. Derudover mindsker perioder med regn antallet af pollen i luften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er derfor på nuværende tidspunkt svært at spå om, hvordan resten af årets pollensæson bliver.

Gratis råd til alle

Hvis man er en af de op mod en million danskere med pollenallergi, der hvert år må nyse, klø og hoste sig gennem pollensæsonen, kan den føles lang og sej. Og når vi ser så høje tal så tidligt på sæsonen, kan det give yderligere gener og bekymringer.