Lyt til artiklen:

Danmarks grønneste campingplads

00:00
Hastighed: ???x
03:55

Som den første campingplads i Danmark har Nysted Strand Camping fået EU's særlige miljøbevis EU-Blomsten.

Hvis man gerne vil nyde naturen fra campingvognen og samtidigt give en ekstra skalle til miljøet, så har danske (Og udenlandske) campister nu fået en helt ny mulighed.

Nysted Strand Camping, der ligger i et Natura 2000 område på Lolland Falster, har som den første campingplads i Danmark fået tildelt EU-Blomsten, som er det officielle europæiske miljømærke. Bag den officielle certificering ligger en række skrappe krav til campingpladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har meget længe interesseret os for bæredygtighed og klimaet. Og så mente vi, at det var det rigtige, at overføre de tanker til den måde, vi driver campingplads på, fortæller Henrik Søby, som driver Nysted Strand Camping sammen med hustruen Nicole.

rich-media-2
Henrik og Nicole Søby fik overrakt beviset på EU-Blomsten i maj 2021. Privatfoto.

Officielt stempel

Parret har ejet campingpladsen i over 11 år, og de ønskede at få et officielt stempel på deres store arbejde med at gøre campingpladsen ekstra grøn.

- Så vi undersøgte det lidt nærmere og fandt ud af, at der var forskellige muligheder. Men vi mente, at EU-Blomsten er den mest troværdige og den bedst dokumenterede, og så det valgte vi i stedet for Svanemærket. Også fordi, at Svanemærket er Skandinavisk og ikke kendt i Tyskland og Holland, hvor mange af vores gæster også kommer fra, siger Henrik Søby.

Certificeringen opnås via et system, hvor man skal have minimum 30 point.

Det var dog ikke nok for parret, der nåede op på hele 47, point, hvilket blandt andet betyder, at campingpladsen har sparet op til 90 procent energi på lyskilder og 40 procent vand på alle tappesteder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Gæsterne på Nysted Strand Camping kan nyde godt af den smukke natur - i ægte grønne omgivelser. Pressefoto.

Overraskende effektivt

Henrik og Nicole Søby har løbende investeret i blandt andet nye lys- og energikilder, men de blev alligevel overraskede, da de for alvor kastede sig ud i den grønne kamp.

- Vi har fulgt rigtigt meget med, men vi blev alligevel meget overraskede over nogle af de nye ting, vi fandt. Udviklingen går simpelthen så hurtigt, så selv om vi i forvejen havde mange af miljøforanstaltningerne, så viste det sig, at vi kunne spare op til 40 procent på vandkilder - bare ved at indsætte de nyeste filtre.

Arbejdet med at blive officielt certificeret med EU-Blomsten tog omkring seks måneder, og selv om parret fik overrakt beviset i maj sidste år, så er det først nu, at de er klar til at fortælle omverdenen, at den rigtige grønne campingplads - som i øvrigt er én af blot 20 i Europa - findes på Lolland Falster.

Men de gæster, som allerede var på besøg sidste sommer, tog godt imod de nye tider, som blandt andet betyder, at de skal sortere affald i 10 forskellige kategorier. Hertil kommer yderligere ni kategorier, som campingpladsen står for.

- Vi var lidt spændte på, hvad gæsterne ville sige, for nu sorterer vi jo affaldet i 19 forskellige kategorier, og vi synes, at det lykkes overraskende godt for vores gæster at håndtere det. De gør alle sammen en indsats og synes, at det er OK, og jeg er da sikker på, at der er gæster, der vælger os, netop på grund af de grønne tanker, siger Henrik Søby

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Nysted Strand Camping set fra oven. Pressefoto.

Mere end bare grøn

Det foretagsomme par nøjes dog ikke med de grønne tiltag på campingpladsen.

- Vi tager også aktivt del i lokalområdet og er med til at udvikle biodiversitet og levesteder for naturens dyr rundt om campingpladsen. Vi har oprettet forskellige levesteder på pladsen, for eksempel bunker af træ, sten og så videre, hvor insekterne kan leve. Vi sår vilde blomster og sætter flere fuglekasser og insekthoteller op. Og alt foregår selvfølgelig i genbrugsmaterialer, fortæller Henrik Søby.

På grund af Nysted Strand Campings beliggenhed i et Natura 2000-område - og helt ud til vandet - er det ikke muligt at sætte en vindmølle op, men den grønne strøm får gæsterne alligevel.

- Vi har vindmøllestrøm, altså grøn energi. Det foregår på den måde, at vi køber certificeret grøn energi gennem vindmøllekvoter, siger Henrik Søby.

Udover muligheden for at campere tilbyder af Nysted Strand Camping også feriehytter, sommerhuse og kystlejligheder, og mon ikke, at den grønne renommé lynhurtigt vil tiltrække masser af nye gæster fra både ind- og udland.