Lyt til artiklen:

Sommerhusene har fået vokseværk

00:00
Hastighed: ???x
01:55

Nye behov og turisme har givet danske sommerhuse vokseværk de seneste ti år, viser analyse.

Stor, større, størst.

Sådan lyder paradigmet for de danskere, der de seneste ti år har bygget et nyt sommerhus. Af de godt 10.000 nye sommerhuse, der er kommet til siden 2013, viser tal fra Danmarks Statistik, at de alle er over 100 kvadratmeter. På samme tid er sommerhuse i kategorien mindre end 99 kvadratmeter faldet med knap 1.000 sommerhuse.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Estate dækker tallene en række forskellige udviklinger.

- Vi har nogle andre behov i dag, når vi bygger sommerhus, end vi havde for en generation siden. Den gang var sommerhuset først og fremmest et sted, hvor man tilbragte sin sommerferie, men i dag anvendes det i langt højere grad hele året, hvorfor vi også har set, at sommerhuse langt hen ad vejen indrettes som helårsboliger med opvarmning, vaskemaskine og gulvvarme i badeværelset, siger Thomas Hovgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Flere kæmpe sommerhuse

De faldende antal mindre sommerhuse betyder ikke nødvendigvis, at mindre huse er blevet ret ned og erstattet med større huse.

- Mange har gennem tiden udvidet deres sommerhuse eller opført annekser, som samlet set har ført til flere større sommerhuse. Ofte går sommerhuse i arv i familien, og de færreste nænner at rive det gamle hus ned, som er fyldt med minder, siger Thomas Hovgaard.

Også de helt store sommerhuse på over 200 kvadratmeter og 500 kvadratmeter har været i vækst det seneste tiår.

- Vi har også set, om end ikke så voldsom, en vækst blandt megasommerhusene. Og den skyldes primært udlejning. Især mange tyskere ynder at holde sommerferie i Danmark, og her står de helt store luksussommerhuse i høj på tyskernes ønskeliste. Så længe efterspørgslen stiger, og det har det har den gjort, dog undtaget under Corona, så bygges der også flere exceptionelt store sommerhuse, siger Thomas Hovgaard.