Lyt til artiklen:

Stigende interesse for husstandsvindmøller

00:00
Hastighed: ???x
04:07

Abonnementsartikel

Med mere end hundrede henvendelser om dagen i øjeblikket har Cirkel Energi, som sælger energiløsninger, travlt.

Den Viborgbaserede virksomhed rådgiver om og sælger både batterier, solceller og husstandsvindmøller - og grundet den verserende energikrise er efterspørgslen på alle tre produkter kun taget til i styrke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fortæller ingeniør hos Cirkel Energi Niels Martin Jørgensen til Fritidsmarkedet.

Dog er der en række kriterier at leve op til, hvis tanken er at opføre en husstandsvindmølle på ejendommen. Hvilke kriterier det er, svarer ingeniøren på her.

Tjek energiforbruget

Først og fremmest skal kunden kende det årlige elforbrug.

- Hvis ikke man ved, hvor meget energi man bruger, så kan man heller ikke vide, hvor meget energi, man har brug for selv at producere, siger Niels Martin Jørgensen.

Flowbatterier er fremtiden

Se også:

Flowbatterier er fremtiden

Næste skridt er at afklare stedets opvarmningsform.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er sådan, hvis man har jordvarme, varmepumpe eller elvarme, så bruger man mest strøm der, hvor det også blæser mest og er koldest. Der giver det god mening at sætte en husstandsvindmølle op, siger ingeniøren.

Afstand til naboen

Derudover kræver en husstandsvindmølle en vis afstand til den nærmeste nabo. Men det afhænger af, hvilken mølletype der er tale om.

- En G-11-mølle for eksempel, den er meget tyst af en vindmølle at være. Der skal der være blot cirka 40 meter til naboens have. Så er der andre mølletyper, hvor der skal være mere end dobbelt så langt, forklarer Niels Martin Jørgensen og tilføjer:

- Så det er en afgørende del af projektet.

Frit udsyn mod vest

Det næsten mest vigtige er, at der skal være mindst 200 meters frit udsyn mod vest. Det er ikke nødvendigvis stik vest, men det er i de vestlige retninger, gør Niels Martin Jørgensen opmærksom på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fremherskende vestenvind i Danmark. Men nogle gange kommer den fra nordvest, andre steder vest og nogle gange sydvest, og det bedste sted, man kan sætte en mølle op på en matrikel, er i et sydvestligt hjørne af grunden, siger han og fortsætter:

rich-media-5
Afstanden til naboen afhænger af vindmølletypen. Foto: Cirkel Energi.

- Der kigger møllen frit mod de vestlige retninger, og hvis der kommer lidt frisk vind en vinter eller et efterår, så kommer vinden som regel fra sydøst. Det vil sige, at der også gerne må være frit udsyn i sydøstlig retning.

Ingen fredninger

Derudover må der ikke være nogen fredninger såsom en nærliggende kirke, en gravhøj eller et vandløb.

- Så kan kunden lige så godt glemme det. For man får ikke lov til at sætte en husstandsvindmølle op, siger ingeniøren.

Tilladelse fra kommunen

Såfremt der er det nødvendige elforbrug, at der er tilstrækkelig afstand til naboen og der ingen fredninger er, følger en proces derefter, der indebærer at indhente en kommunal tilladelse til at opstille en husstandsvindmølle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi regner typisk med et halvt år fra kunden har besluttet sig, til at kommunen har givet lov til, at møllen kan køre, siger Niels Martin Jørgensen og uddyber:

- Det halve år skyldes, at man skal søge om landzonetilladelse, ligesom hvis man bygger en garage eller en anden bygning.

- Derefter skal det ud i en høring, enten ved at høre naboerne direkte, sende et høringsbrev ud eller slå det op på kommunens høringsportal på kommunens hjemmeside, siger han.

rich-media-7
En typisk husstandsvindmølle har en levetid på plus 20 år. Foto: Cirkel Energi.

Hvis der ingen indsigelser er, eller at indsigelserne er blevet håndteret, kan der derefter blive udstedt en byggetilladelse.

- Vi regner med at processen tager fem til seks måneder. Andre steder kan det tage tre måneder, men vi har også set, at det kan tage mere end halvandet år alt efter, hvor i landet man bor, siger ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opførelse af vindmøllen

Med en byggetilladelse i hånden er næste skridt at støbe fundamentet og grave et kabel ned efterfulgt af selve installationsarbejdet.

Derefter kan kunden få overdraget vindmøllen, efter den er blevet registreret hos de relevante myndigheder.

Et årligt servicetjek

I den forbindelse gør ingeniøren opmærksom på, at myndighederne kræver, at en vindmølle bliver vedligeholdt i henhold til producentens anvisninger.

For nogle vindmøller kan det være et servicetjek en gang om året. For andre er det hvert andet år.