Abonnementsartikel

Der er blevet langet rigtigt mange varmepumper over disken de sidste par år. I tusindvis, faktisk. Det er ikke mindst takket være offentlige tilskud, som for manges vedkommende løber op i hele 17.000 kroner, som staten kaster efter de grønne varmekilder, hvis du er heldig.

Men der er også blevet sat mange varmepumper op, som ikke fungerer optimalt. Det kan være fordi, at pumpen er dimensioneret forkert, eller fordi, at huset ikke er egnet til en varmepumpe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanset hvad, så sad der sidste vinter en del brugere rundt i landet og frøs, fordi den grønne varmepumpe ikke var i stand til at gøre, hvad olie- eller pillefyret kunne, nemlig at varme boligen helt op.

rich-media-2
Benjamin Jensen, indehaver af firmaet Ecoteck. Pressefoto.

Hjælpepakke til lunken varmepumpe

Det problem har man taget fat i hos Ecoteck i Hobro.

- Vi har lavet en pakke til 17.000 kroner. De 17.000 kroner matcher det tilskud, man får, når man køber en varmepumpe. Vi har lidt spøgefuldt kaldt det en lille hjælpepakke, og det er især et tilbud til dem, der har købt det, vi kalder en "lunkenpumpe", siger Benjamin Jensen, indehaver af Ecoteck.

Pakken består af 4 kW pilleovn og 4 meter komplet stålskorsten.

Firmaet handler blandt andet med energikilder som pilleovne, pillefyr og elpejse, og selv om tilbuddet er givet med et glimt i øjet, så er baggrunden alvorlig nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ecoteck har siden den voldsomme stigning i antallet af installerede varmepumper fået mange henvendelser fra folk, der til deres forbavselse ikke kan varme boligen op.

- Der er mange, som har købt en varmepumpe, der er super glad for den, den virker bare til UG. Dem hører vi selvfølgelig aldrig fra. Vi hører fra dem, der har problemer. De ringer og siger, at "vi har købt noget skidt, og vi er så trætte af det", forklarer Benjamin Jensen.

- Der, hvor vi kan se den største udfordring, er med hensyn til størrelsen på varmepumpen. Hvis man har dimensioneret varmepumpen forkert, så komme den på overarbejde, og så er det sådan set ligegyldigt, hvad den koster i drift. Fordi det er vedligeholdelsen, der bliver allerdyrest, siger han.

En lille pilleovn

Ecotecks løsning på problemet er at sætte en lille pilleovn op.

- Den kan måske placeres, hvor olie- eller gasfyret stod før. Så kan man levere varme til måske bare 60 kvadratmeter. Derved aflastes varmepumpen, så den ikke hele tiden kører oppe i det røde felt. Så lever den meget længere, og jeg vil vove den påstand, at de penge man sparer i vedligeholdelse hurtigt matcher de 17.000 kroner, man investerer i den ekstra pilleovn, slår Benjamin Jensen fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og på de tidspunkter, hvor strømmen er ekstra dyr, kan man skifte man til opvarmning med billigt indkøbt træpiller, siger han.

Så selv om det koster lidt at investere, så er de ifølge energieksperten tjent hjem i vedligeholdelse.

Lydsvage

Pilleovne dukkede op for godt 20 år siden. Der er tale om et lille brændeovnsligningende fyr, der udmærket kan stå i en stue. Ovnen kører på træpiller, men hvor de første pilleovne larmede en smule, så er det helt anderledes i dag.

- Vi går meget op i, at pilleovnene er lydsvage, og også at nogle af dem er selvrensende. Da de første pilleovne kom frem for omkring 20 - 25 år siden, da larmede de en del, fordi sneglen kørte med faste mellemrum. Det gør de ikke i dag. Nu har de en lille, dedikeret motor, der kører rundt lige så stille hele tiden, og skal der flere piller på, så kører den bare lidt mere, og stadigvæk helt stille. Det forlænger også levetiden på pilleovnen, fortæller Benjamin Jensen.

Pilleovne kommer i forskellige udgaver, og man kan også få pilleovne, der har kapacitet nok til også at blive koblet på centralvarmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse centralvarmeovne kan fås på 20 kw, men sælges oftest i 7-12 kW, da de ellers bliver for store til et mindre hus med gulvvarme.

Fordelen er, at de virker som et pillefyr, men må opsættes i boligen uden at man skal lave et fyrrum. Desuden er pilleovnen ofte er meget billigere i drift end et eksterne pillefyr, da der ikke er varmetab fra unødige varmerør fra fyrrum til bolig, lyder det fra Benjamin jensen

- Pilleovne er i dag en smule større, rent fysisk, end i starten. De fleste er omkring 110 cm høje. Det er fordi, at varmeveksleren er blevet større, så man kan køre uden ventilationsblæser, siger Benjamin Jensen og fremhæver, at en pilleovn sagtens kan varme en større bolig op.