Lyt til artiklen:

Stop madspild og mavepine

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Abonnementsartikel

I kampen mod madspild er det oplagt at spise rester fra julefrokostbordet dagen efter, fryse dem ned eller lave dem om til nye retter.

Men det er vigtigt at behandle madresterne rigtigt, så man ikke bliver syg af madbakterier, som hurtigt kan formere sig, hvis maden står for længe fremme på bordet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor deler Fødevarestyrelsen frem til jul flere gode råd på sociale medier om, hvordan man undgår madspild og mavepine på grund af julens måltider.

Her får du Fødevarestyrelsens fem råd til at undgå madspild og mavepine i julen:

1. Kig i skabene, før du handler

Kig i skabene, når du planlægger menuen. Det forhindrer, at du køber varer, du allerede har nok af. Måske står der allerede et udmærket åbent glas rødkål i køleskabet, som du havde glemt alt om.

2. Lad retterne afløse hinanden

Lad serveringerne afløse hinanden, så du f.eks. serverer sild og laks først, og stil eventuelle rester på køl, så snart dine gæster er færdige med at spise af fisken. Så sikrer du, at eventuelle sygdomsbakterier ikke får lov at udvikle sig.

3. Vær særligt opmærksom på fisk og skiveskåret pålæg

Bakterier som f.eks. listeria har gode betingelser for at udvikle sig i røget laks, gravad laks og skiveskåret pålæg. Disse retter skal på køl igen så hurtigt som muligt, hvis du vil spise dem dagen efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Server retterne rygende varme

Varme retter skal serveres rygende varme - også den hjemmelavede leverpostej, frikadeller og risengrød. Du kan godt varme rester af mad op igen, hvis de er sat hurtigt på køl efter servering og bliver varmet godt igennem igen.

5. Gem alle rester, også de små

Alt kan i princippet fryses ned og bruges igen. And, rødkål og brun sovs smager glimrende i en andeburger. Kogte kartofler kan bruges i biksemad, salater eller i tærter.

Rugbrødsrester kan rives til ymerdrys eller forvandles til rugbrødschips, og stumpen af skæreost kan rives, fryses og bruges på en pizza. Retter med friske krydderurter og spinat - f.eks. persillesovs eller stuvet spinat - kan også spises dagen efter, hvis man sørger for at køle dem hurtigt ned og servere dem rygende varme.