Dansk Varmblods Hingstekåring i MCH Messecenter Herning er nu i fuld gang.

900 heste er flyttet ind i hallerne og staldene på MCH Messecenter Herning, og frem til søndag den 8. marts er det deres midlertidige hjem. Der venter der publikum en oplevelse af de helt særlige de kommende dage. Det er et event, som ikke har sin lige i verden, og arrangementet er berømmet langt ud over Danmarks grænser.

Der er heste for adskillige millioner samlet på messecenterets område. Sportshestene, som deltager i de internationale spring- og dressurklasser, står i stalde, der er indhegnet og bemandet med vagter ved indgangen til området. Så der er det kun muligt for ryttere, hestepassere og hesteejere at slippe igennem. Har man lyst til at komme helt tæt på hestene, så er det muligt inde i den store Hal C, som er omdannet til hestestald. Det er også i denne stald, at hingstene til kåring står opstaldet, så det giver publikum chancen for at komme helt tæt på hingstene - men ikke for tæt på!

Hvad koster en hest?

Hvad koster en hest? Det gives der ikke et helt klart svar på. Hestens kvalitet, hvor meget tid der er lagt i uddannelse af den, er afgørende faktorer, men når det gælder hingstene, kommer deres udseende og afstamning også i spil. Og så er der lige den udefinerbare X-faktor, som heste faktisk også har - og det kan koste penge, mange penge.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

De færreste hesteejere ønsker at offentliggøre prisen for deres heste, men enkelte af de unge hingste er købt på auktioner rundt omkring i Europa. Den bedste unghingst (to år) i det tyske avlsforbund Westfalen blev indkøbt af Helgstrand Dressage med et hammerslag på 1,9 millioner euro.

- Den samlede kollektion af dressurhingste ser utrolig lovende ud i afstamning, type og funktion, og vi har igen i år fået noget af det bedste fra udlandet til Danmark, siger Claus Hansen, der er formand for de dommere, som skal bedømme hingstene til kåring.

Varmt jern og kloge hoveder

Der er godt 300 stande på messen Hest & Rytter, og det største fagmagasin, Ridehesten, står bag en gratis foredragsrække i Auditoriet, hvor syv fagpersoner, herunder OL-rytter Cathrine Dufour, vil gøre tilhørerne meget klogere på heste. Udvid din horisont med Ridehesten kaldes denne spændende foredragsrække. Også Hestens Værn står bag to foredrag fredag i Auditoriet ved Indgang Vest.

I Hal D skal de bedste beslagsmede dyste om danmarksmesterskabet i at sko heste. Det kræver høj faglighed, stor dygtighed og evnen til at arbejde med glødende esser og brandvarmt jern. Man kan komme helt tæt på smedene, mens de arbejder, og få et indtryk af, hvordan et gammelt håndværk fungerer i nutiden. Oplev stemningen, de syngende ambolte, og mærk varmen fra de glohede esser, når jern på magisk vis bliver til en hestesko.

Forrygende gallashows

Heste i fokus, det er mantraet fra Dansk Varmblods showudvalg, som gennem det seneste år har arbejdet utrætteligt i deres fritid for at sammensætte et sjovt, anderledes og følelsesladet show. Det er som bekendt OL-år i år, og med Tokyo i tankerne er temaet for hele eventet: "Let the games begin". Med sang og musik, flotte kostumer og forrygende hingste og sportsheste vil Dansk Varmblod sende os på en sportslig rejse frem mod OL.