Abonnementsartikel

ANMELDELSE. "Douglasgranen - mit hemmelige liv" er titlen på et hæfte, som forfatteren, skovejer Eric Vesterlund, har forsynes med undertitlen "Værd at vide om træer, skove og filosofi".

Udgangspunktet er en hyldest til en Douglasgran med en omkreds på 3,32 meter i brysthøjde, som står i Eric Vesterlunds del af Styding Skov, der er beliggende nogle kilometer nordvest for Haderslev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette træ skiller sig med sin markante størrelse ud fra skovens øvrige træer, og de seneste 15 år har den skovparcel, der lægger jord til træet, været ejet af Eric Vesterlund. Han har nu skrevet og udgivet træets historie og suppleret med en masse andre fortællinger om træer og skove - både danske og internationale.

Der er desuden afsnit om Styding Skov og om historien bag Douglas-granen - eller Oregon Pine - som har fået sit danske navn efter den engelske botaniker, David Douglas, som bragte frø fra Nordamerika til Europa i årene 1825-1827.

Træet fortæller

Fortællingen om den store Styding-Douglas har Eric Vesterlund lagt i hænderne på træet selv. En fortælleform, som måske gør sig bedre i et H.C. Andersen-eventyr end i denne beretning. Men formen til trods er der masser af spændende historier om træet, som i sit mere end 100-årige liv på stedet har overlevet adskillige storme, hvoraf december-orkanen i 1999 nok var den kraftigste og tog livet af de fleste andre træer omkring denne kæmpe. Også andre vejrfænomener har været på spil og har præget træets nuværende form. Således kostede et kraftigt isslag omkring årtusindskiftet en stor del af kronen.

Eric Vesterlund antager, at hans Douglas-gran er den største af sin art i Syddanmark. Der er ganske vist enkelte betydeligt større Douglas-graner i andre danske skove, og i USA ville dette træ langt fra gøre sig bemærket. Her kan Douglas-graner blive 1.000 år gamle og op til 90 meter høje.

Eric Vesterlunds Douglas er dog efter danske forhold et meget betydeligt træ og er med sin størrelse fundet værdig til en plads i Dansk Dendrologisk Forenings Træregister, som tæller cirka 1.150 store, bemærkelsesværdige danske træer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Leksikale oplysninger

Hæftet har mange interessante afsnit om emner, som relaterer til træer og skove. For eksempel afsnit om dyreliv og jagt i skovene. Men også et afsnit om, hvad Douglas-gran bruges til, herunder byggeri. Og der er en masse informationer af leksikal karakter som for eksempel Danmarks og verdens største og ældste træer.

Nogle af den lille bogs sidste sider er forsynet med filosofiske strøtanker og korte præsentationer af store filosoffer. Disse sider synes helt uvedkommende i forhold til bogens øvrige indhold. Men spring bare disse sider over. Der er masser af interessant indhold i den første del af bogen.

rich-media-4
Foto af hæftets forside. Det er A4-format og har 56 sider.