Lyt til artiklen:

Hun kæmper for at redde "The Greatest Horse"

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Abonnementsartikel

Gennem de seneste årtier er det gået støt ned ad bakke for den mægtige hesterace Clydesdale. Faktisk er racen i dag er så tæt på at uddø, at en skotsk kvinde ved navn Janice Kirkpatrick har taget det på sig at redde den truede hesterace.

Janice Kirkpatrick og hendes mand slog sig for nogle år siden ned ved den skotske kyst for at opdrætte Clydesdale-heste, og da det gik op for hende, at hun ikke kunne finde et sort eksemplar af racen i Storbritannien, indså hun, at noget var helt galt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Da det for alvor gik op for mig, at Clydesdale-racen var ved at uddø, stod det klart, at jeg var nødt til at gøre noget, fortæller Janice Kirkpatrick i en ny BBC-dokumentarfilm, der hedder Clydesdale: Saving the Greatest Horse.

I dokumentarfilmen følger man Janice Kirkpatricks kamp for at redde hesteracen, som vi herhjemme kender fra det tunge markarbejde, hvor den side om side med Jyske og Shire-heste trak danske plove, indtil traktoren og moderne maskiner overtog deres arbejde.

rich-media-2
Clydesdale-hesten stammer fra Clyde Valley i Skotland. Foto: savingthegreatesthorse.com.

Ni millioner kroner

Clydesdale-hesten stammer fra Clyde Valley i Skotland, hvor den første gang blev navngivet i 1826. Siden blev den tunge og stærke hest, der normalt måler 178 centimeter i stangmål, eksporteret til hele verden.

Racen blev så populær, at en Clydesdale-hingst i 1911 blev solgt for, hvad der i dag svarer til cirka ni millioner kroner.

Og i dokumentarfilmen lykkes det Janice Kirkpatrick at opspore en farm i Canada, hvor der stadig går eksemplarer af den helt sorte Clydesdale, der ellers var anset for at være forsvundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Globalt center

Ud over at være med på Kirkpatricks lange rejse ind i hjertet af Canada, følger man hende også på farmen i Skotland, hvor hun er i gang med at oprette et helt center med det formål at redde racen. På farmen har hun og manden oprettet et genetisk center, en køreskole for kørsel med Clydesdales, og man arbejder med udvikling og videreførelse af det læder- og metalarbejde, der ligger bag udstyret til kørsel med de store trækdyr.

- Det er det perfekte sted at give vores mest kraftfulde og sjældne race en lys fremtid. Det vil hjælpe med at skabe højt kvalificerede job, nye virksomheder, netværk, viden, partnerskaber for mennesker, der bor i nærheden, og for besøgende, siger Janice Kirkpatrick til BBC og fortsætter:

- Efterhånden som projektet udvikler sig, vil der være muligheder for at interagere med hestene, bruge videnskab, teknologi og økonomiske aktiviteter til at beskytte og sikre racens fremtid... og desuden give førstehåndsoplevelser ved at byde besøgende velkommen og lade dem arbejde på stedet.

rich-media-4
Luftfoto af Pollok Park, hvor Janice Kirkpatrick forsøger at puste nyt liv i Clydes-daleracen. Foto: savingthegreatesthorse.com.

Du kan læse meget mere om Janice Kirkpatricks arbejde for Clydesdale-racen på www.savingthegreatesthorse.com.

Også herhjemme arbejdes der for at udbrede kendskabet til Clydesdale-racen. Det sker blandt andet i foreningen Clydesdale.dk.