Lyt til artiklen:

En foderplan til din hest er alfa og omega

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Abonnementsartikel

Enhver hesteejer ved, at der er meget arbejde forbundet med de store dyr. Der skal muges og renses i både stald og på mark. Hestene skal aktiveres, have besøg af beslagsmed og meget, meget mere.

Og ikke mindst, så skal der skaffes foder til hesten, og det er ikke ligegyldigt, hvilket foder, at hesten får. Der er for eksempel stor forskel på, hvilke fodermængder en koldblodshest skal have i forhold til en varmblodshest, en lille hest i forhold til en stor, og ikke mindst, så skal heste, der arbejder meget have meget mere foder en heste, der "bare" driver rundt og hygger sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor er det en god idé at have en plan. En foderplan.

- I princippet bør alle hesteejere have en foderplan. Det behøver ikke være så kompliceret at fodre en hest. Så længe, at man har noget rigtigt godt hø eller wrap, og man giver dyrene nogle gode vitaminer og mineraler, er man kommet en stor del af vejen, siger Jeanette Dahl, der er foderkonsulent hos Miljøfoder i Ikast.

Den rette mængde

Udfordringen er selvfølgelig at finde den rette mængde grovfoder, men det er der, at foderkonsulenterne kommer ind i billedet.

- Det kan være svært for hesteejere at vide, hvornår man er dækket rigtigt ind, og så er det en god ting at gå til en foderkonsulent. Og her vil det være rigtigt godt, hvis man har en analyse af sit hø eller wrap. Det er ret vigtigt i dag, fordi en analyse fortæller, hvor meget ens hest skal have udover sit grovfoder, siger Jeanette Dahl.

For mange hesteejere er problemet dog, at de får leveret fra forskellige leverandører, og det er langt fra alle grovfoderproducenter, der laver en analyse af deres hø eller wrap.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så er man ude i at skulle gætte sig frem, og det er også OK et stykke ad vejen. Man kan lave en basisberegning af, hvad der er blevet produceret i år. Vi har nogle foderprogrammer, der lægger en standard ind, og så får vi en gennemsnitlig visning af, hvad der har været i grovfoderet i det forgangne år, fortæller foderkonsulenten og fortsætter:

- Men man skal altid se på hesten, om den trives. Er den blank i pelsen? Smider den pelsen, som den skal og så videre? Det er vigtigt, for man kan aldrig lave en plan, der er 100 procent sikker.

rich-media-3
Foderkonsulent Jeanette Dahl fra Miljøfoder i Ikast. Privatfoto.

Advarer mod Facebook-råd

Ifølge Jeanette Dahl er hesteejerne generelt gode til at søge rådgivning.

- Jeg oplever, at mange af vores kunder er gode til at spørge ind i vores butikker eller ringe til os og søge rådgivning. Men desværre oplever vi også tit, at de sidder på Facebook i forskellige hestegrupper, og her kan man hurtigt blive enige om en helt masse ting, som ikke altid er helt hensigtsmæssigt, siger hun.

- Og så er der er mange, som tror, at fordi man er ansat ved et foderfirma, så vil man kun sælge deres foder. Her ved Miljøfoder har vi selvfølgelig vores eget fodermærke, men hvis det ikke passer ind i en foderplan, så har vi altså intet problem med at henvise til andre mærker, slår foderkonsulenten fast. For os er det bare vigtigt, at hesten får det korrekte foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pas på græsspirerne

Lige nu nærmer foråret sig, og så er der nogle ting, man ifølge foderkonsulenten skal være meget opmærksom på.

- Nu går vi ind i foråret, og det er specielt farligt, fordi der er rigtigt meget sukker i græsspirerne på marken, og hestene elsker det. Men de kan ofte ikke tåle det. De bliver for fede, og ikke mindst så risikerer de forfangenhed. Så der skal man være påpasselig og måske sørge for, at hestene ikke har adgang til spirerne, men i stedet får noget godt grovfoder, siger Jeanette Dahl.