Lyt til artiklen:

Bestøverbrak er en gevinst for både naturen og lodsejerens MFO-regnskab

00:00
Hastighed: ???x
04:48

Abonnementsartikel

Ole Christiansen har arbejdet med blomsterstriber igennem flere år, og han har ikke svært ved at finde motivationen til at få Sjælland til at summe på sin jord, specielt hvis dyrkningen på jorden i forvejen ikke er optimal.

Selv har Ole Christiansen i sin blanding Sjælland Summer eksempelvis honningurt, hjulkrone, boghvede, lucerne flere kløverarter og solsikker. Arter, der blomstrer på forskellige tidspunkter, og for mange af arterne gælder det også, at når blomsterne er væk, så er der masser af frø til naturens fugle og ly og føde til vinteren til stribernes firebenede gæster. Men det er også en vigtig motivation for den sjællandske landmand, at han i sit MFO-regnskab har stort udbytte af blomsterfloret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Beliggenheden imellem en vej og en cykelsti gør, at mange forbipasserende har glæde af blomsterfloret. Foto: Jakob Tilma

- EU siger til alle europæiske landmænd, at de skal gøre noget for miljøet, altså nogle miljøfokusområder. Så kan jeg som intensiv, konventionel landmand lige så godt benytte nogen steder, som er uhensigtsmæssige for mig at dyrke effektivt med store maskiner, og så give dem til de her blomsterstriber, lyder det fra Ole Christiansen, der har udlagt blomsterenge og striber på flere af sine ejendomme i Solrød Kommune.

Når blomsterstriberne får betegnelsen bestøverbrak, hvilket kan ske, når blomsterblandingen er lavet efter kriterierne for bestøverbrak, hvilket vil sige, at der minimum skal være fire forskellige blomstrende planter, og at blomsterne bliver stående i to år, så virker de ikke kun i MFO-regnskabet, for også lokalbefolkningen kvitterer for initiativet, og det er vigtigt for Ole Christiansen.

- Jeg vil godt som landmand i dialog med folk i byen for at fortælle om, hvad det egentlig er vi gør ude på landet. Vi er intensive, vi er dygtige, vi dyrker en masse fødevarer, men vi gør faktisk også noget for naturen. Det er det her et eksempel på. Her er så meget natur omkring de her striber, så man ikke drømmer om det - og dialogen, den vil jeg meget gerne have.

rich-media-3
Ole Christiansen har selv føjet frø til Sjælland Summer-blandingen for at gøre den endnu mere farverig og indbydende for insekterne i Solrød Kommune. Foto: Jakob Tilma

Ole Christiansen mener, det kan være en rigtig god idé at tage nogle hjørner eller kanter af marker, eller nogle uhensigtsmæssige marker som på denne skønne blomsterplet på 0,28 hektar, og sår den til med blomster inden den 30. april, der er sidste frist for at få frøene i jorden.

- Dels er det jo godt for øjet og for områdets borgere, men det giver også en utrolig frodighed og masser af mad til egnens insekter. De flokkes jo her, og som I kan se, så er her i hundredevis af humlebier, svirrefluer og vilde bier allerede, og de har været her meget lang tid nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Igennem tre år har Sjælland Summer været en del af Ole Christiansens bedrift, og initiativet, der begyndte på landmandens marker, er nu ved at brede sig til lokalsamfundet og resten af Sjælland. Første år var der 30 hektar med blomster, og nu regner Ole Christiansen med, at alene blandingen Sjælland Summer findes på mere end 60 hektar på Sjælland, og det er blot et af mange gode initiativer.

rich-media-5
Honningurten er meget populær blandt humlebierne, som der var i hundredvis af, da billederne blev taget den 29. juli. Foto: Jakob Tilma

Alle lodsejere, haveejere og altanejere kan tage del i Sjælland Summer, der holder interesserede orienteret omkring projektet via sin egen facebookside, men det har været landmænd, der har lagt størst arealer til.

I Solrød kommunen har man dog fået øjnene op for, at blomsterfloret også kan blive en del af byernes profil.

- Lige netop i Solrød Kommune var der en stribe lodsejere, der snakkede sammen på tværs, og synes at det her med at have nogle steder i kommunen, som kunne blomstre, som kunne give nogle åndehuller til de vilde insekter, det var en rigtig god idé. Det blev kimen til at starte Solrød Summer med en Sjælland Summer-blanding, og det blev så til, at et stort antal lodsejere lagde striber til, så alt i alt har vi seks hektar i kommunen.

Blomster skaber dialog

For Ole Christiansen har blomstringen i markkanterne været vigtige i hans bestræbelser på at skabe større forståelse imellem land og by, og den mission mener han, at blomsterinitiativet er lykkedes med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, det synes jeg, fordi, at den mark vi står i her, med Sjælland Summer-blanding, der ligger en cykelsti lige opad, og der kommer rigtig mange cykel-turister, der kommer rigtig mange lokale cyklende forbi. De gør mange stop, kigger på insekterne og tager rigtig mange billeder.

rich-media-7
En anden populær blomst er hjulkronen, der busker sig og fylder meget sidst på året. Foto: Jakob Tilma

Og at det giver en bedre dialog, det oplever Ole, for når han færdes omkring marken, så snakker han ofte med interesserede folk fra byen og andre steder, som synes det er et rigtig godt projekt.

- Når jeg så forklarer hvorfor vi har gjort det, så får de en bedre forståelse af, hvad det egentlig er landbruget gør, fortæller Ole Christiansen og uddyber, at der er mange rigtig gode regionale og lokale blomsterinitiativer i gang over hele landet på både private og offentlige arealer, og når man alligevel er vild med vilje, så kan man jo lige så godt få gavn af det i sit miljøfokus-regnskab.

- Jeg vil opfordre alle mine kollegaer til at benytte sig af bestøverbrak under det her miljøfokus i EU-regi, fordi de bliver belønnet med halvanden gang, for hver gang de har sået én hektar på skemaet, og det er jo en win-win i forhold til at få udfyldt den her miljøfokusproblematik.

rich-media-8
Ole Christiansen opfordrer sine kolleger i landbruget til i videre brug at gøre brug af bestøverbrak. Foto: Jakob Tilma