Lyt til artiklen:

Hold varmen ude og energien nede

00:00
Hastighed: ???x
02:34

Abonnementsartikel

Bagende sol. Overophedning bag store glasflader. Ekstraudgifter til køling og ventilation. Hvis man stiller spørgsmål til et samlet bud på at løse udfordringerne med indeklima og energi, så giver udvendig solafskærmning et overraskende klart svar.

Sådan lyder det fra gardinfirmaet Fischer Gardiner i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indeklima og energi er nok ikke det første, man tænker på, når man starter feriebilen og kører sydpå for at tanke sol. Men når hverdagen lander, ferieboligen er skiftet ud med et kogende kontor, og indeklimaet generelt kalder på forandring, så melder behovet for et bedre indemiljø sig også hurtigt for de fleste:

- Det handler grundlæggende om at holde varmen væk inde i huset. At undgå, at selve bygningen bliver overophedet og lader for meget varme slippe ind bag glasset. Netop dét forhindrer den udvendige solafskærmning bedst. Den bidrager til et bedre indeklima i hverdagen. Og den reducerer energiforbruget. Den sørger for, at man overholder energirammen, og den mindsker behovet for køling og ventilation, siger Ejvind Larsen Degn, produktchef hos Fischer Gardiner.

Indendørs liv

Det er intet under, at vi søger frihed og udeliv i sommerferien, for i den vestlige verden bruger vi intet mindre end op mod 90 procent af vores tid indendørs. I hjemmet og i skolen. På kontoret, på transport, i ferieboligen. Det udstiller med andre ord nødvendigheden af et fornuftigt indeklima, hvor end vi er.

Derfor er det også værd at bemærke, at forskning som bl.a. SBi-anvisning 264 fra Statens Byggeforskningsinstitut fremhæver, hvordan solafskærmning i praksis har stor betydning for det termiske og visuelle indeklima samt for opvarmnings-, ventilations- og kølebehov. Mens for eksempel DTU, Danmarks Tekniske Universitet i rapporten "Indeklima i skoler", påpeger, at indeklimaet har betydelig indflydelse på menneskers trivsel, sundhed og effektivitet.

Fremtidens solafskærmning

- Vi har alle brug for et ordentligt indeklima, og her er solafskærmning en vigtig del af løsningen på udfordringerne med indeklimaet i bl.a. kontorer og undervisningslokaler, siger Ejvind Larsen Degn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dertil kommer, at når vi taler energieffektivitet og visionen om fremtidens mere bæredygtige byggeri, så er udvendig solafskærmning, der regulerer sol- og varmeindstrålingen, en langtidsholdbar og den klart mest energieffektive løsning. Det kan betyde op mod 20-30 procent energireduktion, ikke mindst når det gælder moderne skandinavisk arkitektur med store glasarealer eller nyere lavenergihuse.