Lyt til artiklen:

Tænk dig godt om, når julegaven er levende

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Abonnementsartikel

Hvis der står søde pelsdyr, skildpadder eller spraglede fisk på årets ønskeseddel, skal man huske at overveje, hvad der skal ske med de levende gaver, når modtageren ikke længere gider have dem.

Hobbydyrene hører ikke hjemme i den danske natur, og nogle af dem kan være invasive. Det vil sige, at de kan udkonkurrere hjemmehørerne arter eller brede sig på deres bekostning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Aflever på et internat

- Hvis man bliver træt af et hobbydyr, kan man aflevere det på et af Dyrenes Beskyttelses internater. Hvis dyret tilmed viser sig at være invasivt, og det står på EU´s liste over invasive arter, vil internatet henvise til en særlig modtagepartner, som Miljøstyrelsen har truffet aftale med, siger Julian Dons Henriksen, Miljøstyrelsen.

Modtagerne af invasive dyr er typisk zoologiske haver, dyreparker og lignende. De fremgår alle af en liste på Miljøstyrelsens hjemmeside. Her kan man også se, hvilke arter EU har udpeget som invasive.

Pas på de invasive hobbydyr

Både fisk og skildpadder, man får forærende, kan vise sig at være problematiske. Rødøret og guløret sumpskildpadde (Terrapiner) står for eksempel på EU´s liste over invasive arter. Det er forbudt at handle med dem, men de kan blive op til 40 år, og derfor findes de stadig i mange private hjem.

Hvis de bliver sat ud i søer og vandløb, kan de hurtigt gøre livet surt for de arter, som naturligt lever der. Skildpadderne spiser padde- og fiskeyngel, og kan derfor true de hjemmehørende arter på eksistensen i det lokale miljø.

Man må heller aldrig hælde sine chiklider eller andre akvariefisk ud i den lokale branddam eller søen nede i parken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

"Chikliden er ikke invasiv, og den vil sandsynligvis hurtigt dø ude i naturen, men der kan nemt følge planterester med fra akvariet, når man hælder fisken ud, og de kan vise sig at være invasive," forklarer Julian Dons Henriksen.

Invasive arter som almindelig vandpest og grøn cabumba er formentlig blevet spredt i vandmiljøet på den måde.

Se hvor du kan indlevere hobbydyr i nærheden af, hvor du bor:

Dyrenes Beskyttelse

Invasive arter på EU-listen kan indleveres hos en af Miljøstyrelsens modtagerpartnere. Find dem her