Lyt til artiklen:

NY LOV: Nu skal du registrere dit hestehold

00:00
Hastighed: ???x
03:48

Abonnementsartikel

EU's nye dyresundhedslov gælder i hele EU og har fokus på opsporing og inddæmning af sygdomme. Den blev vedtaget i EU-regi sidste år, men det er først nu, at loven er ved at blive implementeret herhjemme.

Det betyder, at hvis du har heste gående på din ejendom, så skal du registrere i det Centrale Husbrugsregister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt at huske, at den nye lov kun har betydning for personer, der har opstaldningsfaciliteter på ejendommen, understreger Jørgen Kold, chef i Seges Heste.

- Det er fordi, at det er hesteholdet, der skal registreres. Vi har måske 190.000 heste i Danmark, og det er altså kun dem, der har ansvar for opstaldning, det har betydning for.

Ifølge Jørgen Kold handler det om cirka 15.000 bedrifter.

Vedtaget sidste år

Selv om dyresundhedsloven blev vedtaget i EU allerede sidste år, er det som nævnt først nu, at Fødevarestyrelsen ruller den ud herhjemme. Det skyldes, at loven, der er gældende i hele EU først skal indføres af de enkelte medlemslande.

Selv om loven reelt er trådt i kraft, så har man ifølge Jørgen Kold ikke behøvet være nervøs for at få bøde, hvis man ikke har fået foretaget registreringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er de mest populære hestenavne lige nu

Se også:

Her er de mest populære hestenavne lige nu

- Sådan en lovgivning tager selvfølgelig lidt tid at få udbredt, og der går jo lidt tid, før alle får hesteholdet registreret, men det har myndighederne indtil nu været forstående overfor, siger han.

- Men det er altså nu, at man skal i gang med at få det gjort, understreger han.

Hvem skal registrere sig i CHR?

Registreringspligten gælder alle steder, der holder en eller flere dyr af hestefamilien (heste, æsler, zebraer eller krydsninger deraf). Registreringen skal foregå i CHR på landbrugsindberetning.dk eller via appen CHR, der kan hentes i App Store og i Google Play.

Det er igen værd at understrege, at det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere, og derfor afhænger registreringen ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig. Hvis man som hesteejer for eksempel lejer et stykke mark af naboen, og man selv står for fodring og tilsyn, er det hesteholderen og ikke naboen, der skal registrere hesteholdet.

Kravet om registrering gælder også steder, hvor heste opholder sig midlertidigt som eksempelvis stævnepladser. Det er netop i kontakt med andre heste, at smittespredning opstår, og derfor er det vigtigt at have overblik over alle steder, hvor heste har kontakt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere. Foto: Colourbox.

Liste over dit hestehold

Ud over selve registreringen skal alle også lave en liste over den eller de heste, der opholder sig på stedet. Den skal dog ikke indsendes, men udelukkende være tilgængelig på forespørgende.

Fremadrettet skal listen opdateres, når der flyttes heste til eller fra stedet i mere end 30 dage. Listen skal indeholde følgende informationer:

Hestens identifikationskode (typisk chipnummer) og UELN-nummer.

Ved flytning til dit sted: Når heste flyttes til dit sted, skal besætningsnummeret på det sted, som dyrene kom fra samt dato for dyrenes ankomst noteres.

Ved flytning fra dit sted: Når heste flyttes fra dit sted, skal besætningsnummeret på det sted, som dyrene flyttes til samt dato for dyrenes afgang noteres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Din liste kan for eksempel være en håndskreven liste eller et excel-ark. Listen skal ikke sendes til Fødevarestyrelsen, men du skal kunne fremvise din liste ved smitteudbrud eller kontrol.

Gebyr ved registrering

Når dyr bliver registreret i CHR, vil der ofte være et gebyr forbundet med registreringen. Det går til at dække Fødevarestyrelsens udgifter.

Gebyret opkræves bagudrettet, og første opkrævning vil være i foråret 2023 hos de hestehold, der er registreret i CHR i 2022. Størrelsen på gebyret forventes at blive 180 kr. årligt per hestehold uanset antallet af heste.