Lyt til artiklen:

Sådan får du bilen igennem syn

00:00
Hastighed: ???x
03:00

Abonnementsartikel

Derfor er det en god idé at bruge lidt tid på vigtige småting, der har betydning for godkendelsen, inden du møder op i synshallen.

Tekniker hos dækproducenten Bridgestone, Christian Jensen, gennemgår her, hvad du selv kan gøre for at få bilen glat igennem det periodiske syn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han skelner ikke mellem elbiler og biler med benzin- og dieselmotor - det er i store træk de samme ting, der skal være i orden.

8 gode tip

1. Tjek bilens lygter - alle sammen! Positionslys, nærlys, fjernlys, tågelygter, baglys, baklys, stoplys og nummerpladelys og skift selv pærer, hvis det er nødvendigt. Glasset skal være intakt på alle lygter. Få det skiftet, hvis der er revner eller huller - ellers kan der trænge fugt ind.

2. Mål mønsterdybden på dine dæk. Den skal som minimum være 1,6 mm eller det, der svarer til tykkelsen på en tændstik. Er mønsterdybden under de lovpligtige 1,6 mm, betyder det omsyn og køreforbud! Du kan tjekke mønsterdybden med en mønsterdybdemåler - mål i hver af de centrale riller og på mindst to punkter i hver rille. Husk at måle alle fire dæk!

For optimal optimal sikkerhed på især våde veje, anbefales dog minimum 4 mm for vinterdæk og 3 mm for sommerdæk.

3. Når nu du er nede på knæ for at tjekke dækkenes tilstand, så se efter, om der drypper væske fra bilen - det er især ældre biler, der kan spilde olie, men det kan også være bremsevæske eller sprinklervæske, der drypper. Så du skal undersøge det, både hvis du kører traditionel bil og elbil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Åbn og luk alle døre, bagagerum og motorhjelm - de skal køre helt smidigt, ellers må du i gang med smørekanden. Og husk, låsene skal også være i orden.

5. Fjern alt fra ruderne, der forringer dit udsyn - det gælder både forrude og bagrude. Og ruden skal selvfølgelig være til at se igennem. Det vil sige, at der ikke må være væsentlige stenslag eller ridser i forrudens synsfelt.

6. Virker vinduesviskerne, og er der sprinklervæske på? Selv ved så 'lille´ en forseelse som manglende sprinklervæske risikerer du en betinget godkendelse!

7. Tjek om bilens nummerplader er skruet ordentligt fast og giv lige et dyt i hornet - det skal nemlig virke, højt og klart!

8. Undersøg om stelnummeret er til at læse. Er det ved at ruste væk, kan du prøve at rense det med en stålbørste. Hvis det er fuldstændig ulæseligt, skal du have fat i Motorkontoret eller Skat for at få tilladelse til at indgravere et nyt.