Lyt til artiklen:

Tilbage til den gamle Gudenå

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Abonnementsartikel

Baseret på historiske kort over Gudenåen fra 1800-tallet skal Silkeborg Kommune nu i gang med at se på mulighederne for at genskabe Gudenådalen fra Silkeborg til Tange Sø og føre den tilbage til sin oprindelige form før 1859, hvor åen blev uddybet og indsnævret af hensyn til pramdragerdriften.

Gennemføres projektet, vil der være tale om et naturgenopretnings-projekt, der er større end genslyngningen af Skjern Å.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Silkeborg kommune i en pressemeddelelse.

For 200 år siden var Gudenåen væsentligt bredere, end den er i dag, og havde mange lavvandede forløb med varierende dybde.

rich-media-2
Fra de historiske arkiver. Foto: Silkeborg kommune.

Det viser gamle kort og optegnelser tilbage fra 1800-tallet, som Det kgl. Bibliotek har digitaliseret, og som Silkeborg Kommune er i gang med at sammenholde med eksisterende forhold.

Tilbage i 1859 blev det nemlig besluttet på nationalt plan at gøre Gudenåen smallere og dybere for at optimere pramdragerdriften, som flere steder var udfordret af en lavvandet og for bred å. Udvidelsen skete på baggrund af en detaljeret kortlægning og opmåling af åens bredde, dybde, strømningshastighed, vandmængde og vandstandsforhold.

rich-media-3
Historisk materiale gør det muligt at genskabe Gudenåen. Foto: Silkeborg kommune.

Muligt at genskabe

Det historiske materiale er så detaljeret og præcist, at det her næsten 200 år efter gør det muligt at genskabe Gudenåen, som den var skabt fra naturens side, før åen blev reguleret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En tilbageføring af å-løbet vil give vandet mere plads og dermed skabe en ådal, der kan håndtere større vandmængder, og som er mere klimarobust. Ligeledes vil naturen få bedre vilkår i og langs åen, og projektet vil bidrage til et renere vandmiljø og fremme friluftsliv.

Klima- og Miljøudvalget har netop givet grønt lyst til at sætte en proces i gang med at få beskrevet projektet og mulighederne for at føre Gudenåen tilbage til sit oprindelige forløb.

Kæmpe projekt

Projektet er et såkaldt generationsprojekt, der vil tage årtier at gennemføre. Det vil være større end genslyngningen af Skjern Å, som blev gennemført fra 1999-2003, og som har skabt et enestående naturområde af international betydning, og som er blevet hædret med den europæiske pris Europa Nostra, fordi projektet har skabt gode vilkår for natur- og dyreliv, både til gavn for mennesker og dyr.

Næste skridt er at få analyseret og bearbejdet de informationer, som kortene giver, og få det relateret til de nuværende forhold. Det arbejde er Silkeborg Kommune i fuld gang med.