Lyt til artiklen:

Oldenår giver mange mus

00:00
Hastighed: ???x
04:09

Abonnementsartikel

Netop i år er der større sandsynlighed for at få mus i hjemmet, da bestanden er større. Det skyldes, at 2023 var et såkaldt oldenår, hvilket betyder, at der har været gunstige forhold for ege- og bøgetræerne grundet en varm, tør og solskinsrig juni

Dermed har træerne leveret masser af føde til dyr, der lever af bog og agern. Det gælder blandt andet skovmus, halsbåndsmus og rødmus, der dermed har kunnet indsamle føde til hele vinteren og derfor også har kunnet yngle hele vinteren.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Selvom man er glad for dyr, så er det ikke alle dyr, man nødvendigvis ønsker inden for husets fire vægge. De fleste vil for eksempel hurtigt blive trætte af at have mus rendende.

Fra film vil folk muligvis kende til den klassiske musefælde; smækfælden, der har til formål at slå musen ihjel. Desværre efterlader fælden ofte dyret i live, hvor det ligger og lider en langsom og pinefuld død. Derfor er det en langt bedre idé at anskaffe sig en levendefangstfælde, som blandt andet kan købes i de fleste byggemarkeder.

Her får du en guide til, hvordan du slipper af med mus i dit hus på dyrevenlig vis.

1. Opsæt fælden

Placer fælden i det område, hvor du har observeret musens færden. Fælden vil fremstå ny og potentielt farlig for musen, men den vil virke bedre med tiden. Musen vil helst tilbringe så kort tid som muligt på farlige steder - for eksempel steder uden dækning. Sørg derfor for dækning ved fældens indgang. Dækning kan skabes med - groft sagt - hvad som helst, der danner halvtag over indgangen. Dette vil gøre det mere trygt for musen at nærme sig fælden.

2. Lokkemad

For at lokke musen til, kan du lægge havregryn, tørrede majs, hvedekorn eller nødder i fælden. Mus kan også lide æblestykker, men da de tørrer hurtigt, skal du i så fald være opmærksom på at skifte lokkemaden ud hyppigere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. Tjek fælden

Fælden vil fange musen i den dertilhørende boks. Det er derfor vigtigt, at du tjekker fælden minimum morgen og aften, så du ikke indfanger dyret, og lader det sulte eller tørste ihjel. Er du væk fra dit hjem i mere end et døgn, skal du derfor fjerne fælden imens.

4. Når musen er fanget

Tag da fælden og ryst den ned i en gennemsigtig plastikpose. Vær opmærksom på, at nogle musearter kan springe så langt som en hel meter lodret op i luften. Du bør derfor også bære gummihandsker, så du beskytter dine hænder.

rich-media-3
Hannerne har store testikler, som man kan se hængende nederst på musen her. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

5. Bestem kønnet

Når musen er i plastikposen, kan du stikke hånden ned og tage fat i nakkeskindet på den. Ligesom katte, har mus et stort nakkeskind, som du kan tage fat i. Du kan også forsøge at se på musen gennem den gennemsigtige plastikpose.

Kig herefter på musens underliv. Vær opmærksom på, at både hanner og hunner har en urinpapil, der kan ligne en penis. For hunnerne sidder den dog tættere på anus end for hannerne. Derudover vil seksuelt aktive hanner have store testikler, så du er ikke i tvivl.

Grunden, til at vi gerne vil bestemme kønnet, er, at hvis det er en hun-mus, er det vigtigt at finde ud af, om hun har unger. En hun-mus med unger vil have tydelige brystvorter, hvor pelsen omkring kan være slidt af. Hvis dette er tilfældet, bør du sætte musen ned igen, så hun kan komme tilbage og tage sig af sine unger. Prøv derefter at indfange hende igen om fire uger, hvor ungerne vil have lært at stå på egne ben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Her ses en hun, der ikke har unger. Man kan måske ane brystvorterne, men de ville være langt tydeligere, mens pelsen ville være slidt, hvis hunmusen havde haft unger. Det hvid-gullige, der kunne ligne en penis, er en urinpapil, som både hanner og hunner har. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

6. Udsætning

Hvis der ikke er tale om en hun-mus med unger, kan du køre mindst to kilometer væk fra hjemmet, så du er sikker på, at musen ikke vender retur. Udsæt musen i skov, krat eller åbent naturareal, hvor den har mulighed for at søge ly og etablere sig på ny.