Abonnementsartikel

Det vrimler med reklamer for tagrensning, så det fremstår helt nyt, men ifølge fagekspert i Bolius, Tine R. Sode, bør man tænke sig om en ekstra gang.

- Der er ingen dokumentation for, at taget holder længere, hvis du renser det. Det kan faktisk ødelægge taget og forkorte levetiden. En tagrensning er udelukkende kosmetisk, siger Tine R. Sode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet mener hun, at man bør acceptere, at taget ældes og ændrer udseende.

- Nogle tage patineres flottere end andre, men det sker selvfølgelig for alle tage, at de kommer til at se ældre ud, måske med mos og alger på.

Uanset, om taget er af eternit, tegl, betontegl eller tagpap, bør man være varsom med at rense det eller få et firma til at gøre det.

- Tegltag bør man helt holde sig fra, og skifertage er stort set selvrensende. Har man betontegl eller tagpap på sit tag, kan man overveje at fjerne lidt mos engang imellem med en kost, vel vidende, at det heller ikke giver taget længere levetid, siger Tine R. Sode.

Hvis eternittaget skal renses, skal det ske med en særlig maskine, der opsamler rensningsvandet. Men maskinen kan være hård ved taget, fortæller tekniker Frank Brøndum hos den danske producent af eternittage, Cembrit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Afrensningsmaskinerne spuler taget med et tryk på 400 bar, og det kan skubbe den vatsnor, der er brugt som tætningsmateriale på de ældre tage, ind imellem pladerne, så taget kan blive utæt og løsne skruer. Samtidig kan pladerne være blevet skøre med tiden, så det skal man passe på med, siger Frank Brøndum.

En del af de gamle eternittage blev lagt i 1960'erne og 1970'erne. De vurderes til at kunne holde 40-60 år og kan således være udskiftningsmodne.

- Hvis taget kun har en resterende levetid på måske fem år, kan det bedre betale sig at spare op til et nyt tag i stedet for at bruge dem på en tagrensning, der kan koste adskillige tusinde kroner, råder Tine Sode.jf