Abonnementsartikel

At vågne midt i naturen til frisk luft og fuglefløjt er populært blandt mange danskere. Nye tal viser, at der indtil nu i 2017 er booket mere end 156.000 overnatninger på en af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det svarer til en stigning på 40-50 procent de seneste fem år.

- Vi har de seneste år oplevet en stigning i antallet af mennesker, der overnatter i de statslige skove og naturområder. Det er især shelters, hvor man sover i naturen under et åbent halvtag, der er populære. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at folk gerne vil have mere actionprægede aktiviteter og "eksotiske" oplevelser i naturen. Når man vælger at overnatte i naturen, får man hele pakken. Det er en kontrast til hverdagslivet at lave mad over bål og krybe i soveposen, når solen går ned, siger kontorchef i Naturstyrelsen Mads Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med og uden booking

Naturstyrelsen oplever også, at brugerne i stigende grad efterspørger muligheden for at booke en lejrplads og dermed have bedre mulighed for at planlægge en tur. Statens skove og naturområder rummer foruden de store lejrpladser også adskillige mindre lejrpladser og shelters, der ikke kræver booking, og hvor alle må overnatte efter først-til-mølle-princippet.

- Vi har en vigtig rolle med at få benyttelse og beskyttelse til at gå hånd i hånd. Folk efterspørger valgmuligheder, samtidigt med at hensynet til naturen altid skal tænkes ind. Naturstyrelsen har siden årtusindskiftet arbejdet med at skabe forskellige former for overnatning, så der er noget for såvel børnefamilien, den store gruppe som den selvstændige friluftsentusiast. Derfor har vi også udvidet vores ordning med Fri teltning gennem de sidste par år, så man nu kan slå sit eget telt op i 201 skove, siger Mads Jensen.

Hvis man foretrækker frit kig til stjernerne, kan man rulle soveposen ud i skovbunden i alle statens skove og naturområder uden at skulle have tilladelse.