Har du styr på, hvor mange alarmer, du bør have, og hvor de skal placeres? Hvis ikke, så læs videre her.

Ifølge en ny rapport fra Beredskabsstyrelsen og TrygFonden omkom 54 personer ved brande i private hjem i 2020. I langt størstedelen af tilfældene var der ikke en velfungerende røgalarm.

Røgalarmer forhindrer ikke brandene i at opstå, men giver bedre mulighed for hurtig reaktion.

Det skriver alarmselskabet Verisure i en pressemeddelelse.

Hurtig reaktion er alfa og omega. Røg er nemlig det farligste ved en brand, fordi den fylder boligen på kort tid og kan forårsage røgforgiftning. Det handler derfor om at opdage røgudviklingen hurtigst muligt og få den stoppet, inden den bliver livstruende.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det kan ikke understreges nok, hvor vigtige røgalarmer er. Det handler i bund og grund om liv eller død. Vi har 5-10 sager om måneden, hvor vores røgalarmer, der overvåges af vores kontrolcentral, har gjort en afgørende forskel. Et eksempel kan være, at man går i gang med madlavningen, men af forskellige årsager glemmer alt om de tændte kogeplader. Og så kan det hurtigt gå galt. Ved røgudvikling vil alarmen gå, og det første, vi så gør, er at kontakte kunden og efter behov også vagt og brandvæsen, fortæller Johnny Dupont, sikkerhedsekspert og kvalitetschef i alarmselskabet Verisure.

Han fortsætter:

- Andre årsager til røgudvikling kan være levende lys eller cigaretter, der sætter ild til genstande i nærheden. Elektronik, strømføring og installationer er også ofte blandt syndebukkene. Og er du ikke hjemme til at opdage røgen, eller ligger du og sover, når uheldet er ude, er velfungerende røgalarmer virkelig din ven i nøden.

rich-media-1
Brande starter ofte i køkkenet, fordi man glemmer at slukke for komfuret. Pressefoto.

Fem gode råd til røgalarmer

Hvordan sikrer du så, at dine røgalarmvirker 100 procent efter hensigten og kan redde dig i en alvorlig situation?

Sikkerhedsekspert Johnny Dupont giver her sine fem bedste råd. Rådene er både til dig, der skal købe nye røgalarmer, og til dig, der bør tjekke op på dine eksisterende alarmer:

1. Vælg det rigtige antal røgalarmer

Når du skal sikres bedst muligt mod brand, er det vigtigt, at du har det rette antal røgalarmer i hjemmet. Ideelt set bør der være én røgalarm i hvert rum - undtagen på badeværelser, da damp fra badet kan udløse fejlalarmer. En tommelfingerregel er, at der ikke bør være mere end 10 meter mellem alarmerne. Er det ikke tilfældet hos dig, bør du som minimum have én røgalarm per etage, hvis du bor i et fleretagers hus

Husk også, at røgalarmerne skal være CE-mærkede for at leve op til gældende EU-lovgivning.

2. Placeringen er altafgørende

Røgalarmer skal sidde i loftet med en afstand til væggene, der følger fabrikantens anvisninger. Det er typisk enten 50 eller 60 cm. Det skyldes, at røgen er længere tid om at nå alarmerne, hvis de sidder for tæt på vægge eller hjørner, da luften her er mere stillestående.

Desuden bør røgalarmerne ikke placeres i nærheden af vinduer, ventilationskanaler og ved udsugning, da det kan blæse røgen væk. Du bør også holde dem i god afstand til brændeovne, pejse og komfurer, som unødigt og alt for ofte kan udløse falsk alarm.

Placér desuden røgalarmerne strategisk, så du sikrer, at der er røgalarmer i alle soveværelser. Prioritér også stuen, tæt på køkkenet og i eventuelle fordelingsgange.

3. Husk vedligehold og batteritjek

Når først røgalarmerne er installeret, kan man hurtigt glemme alt om dem. Forhåbentlig giver de heller ikke lyd fra sig. Men det betyder ikke, at du ikke skal huske vedligehold. Det er nemlig vigtigt, at alarmerne testes et par gange om året. På den måde ved du, at batterierne stadig virker, og at de hyler med præcis den høje tone, de skal.

Er batterierne døde, er det vigtigt at huske at isætte nye - ellers er alarmerne til ingen nytte.

4. Tal røgalarmer med dine naboer

Særligt i lejligheder og flerfamiliehuse kan det have alvorlige konsekvenser, hvis der opstår brand på en anden etage end din egen, og der ikke er røgalarmer. Branden kan nemlig hurtigt nå at brede sig.

Derfor er det en god idé at tale brandsikring med dine naboer, hvis du bor i lejlighed eller flerfamiliehus, og overveje at få installeret røgalarmer på fællesarealer.

5. Overvej overvågede røgalarmer

Serieforbundne røgalarmer, der er koblet til en kontrolcentral, giver et ekstra lag til sikkerheden. Alarmerne er døgnovervågede, og en alarmoperatør vil kunne tilkalde vagt og alarmere brandvæsen, hvis behovet opstår.

At røgalarmerne er serieforbundne betyder, at røg i ét rum vil udløse en sirene blandt alle hjemmets røgalarmer. Det øger sandsynligheden for, at du hurtigt selv bliver opmærksom på røgudviklingen.