Abonnementsartikel

Det danske forsvar har investeret i seks ikke helt normale rendegravere. Faktisk er der tale om en kloning mellem traktor og rendegraver. Der er tale om seks JCB rendegravere, som er udviklet på JCB Factrac traktorundervogn.

Hos den danske importør af JCB entreprenørmaskiner, Nicolaisen & Larsen i Ulfborg fortæller man, at de nye maskiner er fuld armeret og vejer 16 ton stykket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinerne har fået navnet JCB HMEE, hvilket står for High Moblility Engineer Excavator. Rendegraverne har en topfart på 80 kilometer i timen og kan dermed følge med i en militær konvoj. Maskinerne har fire hjulstræk og firehjulsstyring samtidigt med at alle hjul er affjedret og der er ABS-bremser monteret. Drivkraften kommer fra en 6,7 liters Cummins motor med 200 hestekræfter.

De nye køretøjer er designet til at kunne transporteres i forskellige transportfly. I Danmark benyttes transportflyet Herkules C130, hvor de nye maskiner kan transporteres med tilføjelse af to bagakselbeslag.

En lang process

Forsvaret Forsvarsministeriets Materiel & Indkøbsstyrelse fortæller, at HMEE er et eftertragtet køretøj og JCB producerer store mængder af samme type til blandt andet den amerikanske hær.

Maskinerne er helt nye i det danske Forsvar, og Forsvaret fortæller, at maskinerne giver en helt ny kapacitet og bedre muligheder for at støtte kampenhederne i mobile og risikofyldte operationer. Man fortæller, at de højmobile letpansrede rendegravere indkøbt med henblik på indsættelse i højrisikoområder hvor operatøren af rendegraveren vil have behov for ekstra beskyttelse. Rendegraveren skal støtte de forreste kampenheder, hvorfor en høj mobilitet og hastighed er vigtig, når rendegraveren skal løse opgaver såsom fjernelse af hindringer og udbedringer af marchvejen.

Den danske JCB importør har stået for klargøring af maskinerne og der er blevet lavet de sidste tilpasninger her i Danmark, mens selve produktionen sker i USA på én af JCBs egne fabrikker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På verdensplan er der ifølge JCB over 900 HMEE's i service.

- Vi er glade for at kunne levere disse specielle maskiner til forsvaret og vi har som JCB-forhandler et rigtigt stort udvalg af maskiner til forsvaret. Vi har haft et rigtig godt samarbejde med forsvaret og håber på mere samarbejde i fremtiden, fortæller man fra Nicolaisen & Larsen A/S.