Lyt til artiklen:

Husqvarnas nye 90CC sav er kraftfuld og miljørigtig

00:00
Hastighed: ???x
04:27

Kraftfuld, afbalanceret og fantastisk pålidelig lyder dommen over Husqvarnas 592 XPG fra arboristen, der har fundet sin nye trofaste følgesvend i Husqvarnas nye miljø-godkendte sav i 90cc klassen.

Husqvarna har med sin nye 592 XPG nu en sav klar til salg i Danmark, der lever op til EU-5-kravene til emission. Det miljørigtige mål er nået ved at ændre på motoren på en række punkter, og ifølge Kent Sommer fra Husqvarna Professional i Danmark er den nye 90cc'er kommer til verden efter en lang proces.

- Igennem lang tid har vi udviklet teknologien omkring, motor, stempel, cylinder og karburator, så vi kan holde os under de emissionskrav, som er til motorsave i 90 kubiks-klassen, fortæller Kent Sommer i forbindelse med lanceringen.

rich-media-2
Monteret med letvægtssværdet er 592 XPG perfekt afbalanceret. Foto: Jakob Tilma

For professionelle skovbrugere og arborister har der siden nye miljøregler i 2019 satte en stopper for salget af de eksisterende motorsave i 90cc klassen været efterspurgt en stor og miljørigtig sav, for de miljø-godkendte save i 70cc segmentet har simpelthen ikke været i stand til at trække et stærkt sværd på 28 eller 36 tommer, der er en nødvendighed, når der arbejdes med større træer.

- Det er den nye 90 kubik, som vi har gået og glædet os til, som vi har ventet spændt på. I mit arbejde som arborist er vi afhængige af at have en sav til at tage store stammer ned oppe fra højden, hvor der typisk ikke er plads, fortæller Jakob Emborg Schwartz i forbindelse med præsentationen af Husqvarnas nye sav, som er blevet fast vedhæng i bæltet, når arboristen arbejder i højderne.

Power-sav

rich-media-3
Husqvarnas nye power-sav kan monteres med sværd på 28 eller 36 tommer. Foto: Jakob Tilma

592 XPG har med effekt på 5,6 kilowatt masser af power, og savens vægt på 7,4 kilo uden sværd gør den brugbar både på skovbunden og i trækronerne, og for Jacob Emborg Schwartz, der er én af 40 brugere, der tester motorsave for Husqvarna over hele kloden, har det betydet, at Husqvarnas nye 90cc'er efter to måneders prøvetid altid er med i bilen, og det er der mange gode grunde til.

- Det, der overraskede mig rigtig meget ved den her sav, det er, hvor hurtigt og hvor nemt den er at starte selvom det er en stor sav med mange kubik. Den starter utrolig nemt og føles balancemæssigt og ergonomisk rigtig, rigtig god - og også oppe i træerne er vi afhængige af at have en god ergonomi, siger Jakob Emborg Schwartz om saven han klatrer lige så meget med som han bruger den på jorden, ikke mindst med baggrund i den lave vægt.

rich-media-4
En smal krop, lav vægt og ergonomisk optimerede greb gør 592 XPG meget let at håndtere. Foto: Jakob Tilma

Ny motor

For arboristen betyder det meget, at han ikke er begrænset til 70 kubik save, da de ikke kan trække så store sværd som han som professionel bruger ofte er afhængig af. Især fremhæver Jakob Emborg Schartz den nye motor og en forbedret starter som markante styrkelser af save i 90cc klassen.

- Det overrasker mig, hvor hårdt jeg kan presse den, hvor hårdt jeg kan begrave den i hårdt træ og så få en hurtig skærehastighed. Det er vigtigt, at man kan skære hurtigt, så man kan komme frem til fældekammen og den kan begynde at virke, så man undgår farlige situationer som flæk mest muligt, uddyber Jakob Emborg Scwartz.

592 XPG bygger på meget af den udvikling, der er lavet i de mindre motorsave, og selvom motorsaven med mulighed for brug af et sværd på 36 tommer er i den store ende, så gør en smal krop, et specialdesignet letvægts-sværd og et perfekt balancepunkt saven let at bruge.

rich-media-6
Luftfilter og benzinfilter er nyt - og benzinfilteret er magnetisk, så metalstykker ikke suges ind i karburatoren. Foto: Jakob Tilma

Saven kører med det nyudviklede autotune 3.0, der automatisk fintuner blandingen mellem luft og benzin, så uanset om saven startes op i 10 graders frost eller 25 graders varme, så sørger autotuneren for, at saven kører optimalt med det samme - og varme i håndtaget kan gøre 592 XPG populær på kolde vinterdage.

Udover en opdatering af motoren, så kan nye barkstødsplader vinkle saven optimalt på træet, så kraften fra den stærke motor kan udnyttes fuldt ud, hvilket er vigtigt, når store stammer eller grene skal klares uden risiko for, at de flækker undervejs i processen. Saven har også en række nye features, som ikke er synlige udefra, det drejer sig blandt andet om en ny type udstødning, nye filtre til både benzin og luft, ligesom et nyt Bluetooth-setup på 592 XPG gør saven kompatibel med Husqvarna Fleet Service.

- Vi kan se historikken på den, hvor mange timer, den har kørt, hvornår trænger den til service - og til slut på året kan vi se, hvor mange timer, den har kørt, fortæller Kent Sommer fra Husqvarna om saven der også kan følges live via en app til mobilen imens den er i brug.

rich-media-8
Kent Sommer fra Husqvarna Danmark har 592 XPG til salg i løbet af efteråret 2021. Foto: Jakob Tilma

Igennem lang tid har vi udviklet teknologien omkring, motor, stempel, cylinder, karburator så vi kan holde os under de emissionskrav, som er til motorsave i 90 kubiks-klassen.

Kent Sommer, Husqvarna Professional Danmark