Abonnementsartikel

Ærøs natur er langt rigere end før antaget. På kun ét år er øens samlede bestand af svirrefluer blevet intet mindre end fordoblet. Og mange af de fluer, der er fundet, er tilmed ekstremt sjældne. Resultatet sender med ét slag Ærø op i den absolutte superklasse, når det gælder hotspots for biodiversitet eller på godt dansk: fremragende natur med en stor artsrigdom.

Det er den danske spændingsforfatter og naturformidler, Michael Larsen, der står bag de mange fund. Til brug for en ny roman "Den der falder" som udkommer til foråret, har han det sidste års tid minutiøst undersøgt Ærøs natur for sjældenheder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I en tid, der ellers tegnes mest af tilbagegang og en nedgang i biodiversiteten globalt set, er resultatet både overraskende og opløftende. Det er interessant, hvorfor vi på Ærø finder de mange arter. Måske skyldes det, at Ærø har megen uberørt natur, udtaler turist- og erhvervschef, Chris Hammeken, Ærø Turist & Erhverv.

Ekstremt sjældne

39 helt nye svirreflue-arter er øen blevet beriget med. Og hvad der næsten er endnu mere forbløffende: mange af arterne er ekstremt sjældne. Korthornet mosesvirreflue, Laplands-Svirreflue, Mørk løvgallesvirreflue - alle er arter, der kun findes få af hvert år. Som det eneste sted i landet blev også den hypersjældne Krat-træsvirreflue fundet. Det er sådan en, flueforskere over hele landet drømmer om at finde.

For slet ikke at tale om Bjerg-Busksvirreflue. I mere end ti år er den her i landet kun fundet én gang, ét sted - på Ærø.

Undersøgelsen har tilmed afdækket eksistensen af snylte- og bladhvepse, der ikke har været registreret i Danmark i over hundrede år.