Abonnementsartikel

Enhver, der nogensinde har benyttet en havetrimmer eller buskrydder ved, at en af farerne under arbejdet er stenslag og andre genstande, der farer gennem luften uden nogen form for kontrol. Det gør det vanskeligt at benytte trimmeren på grus og i områder, hvor der er vinduer, biler eller andre sårbare genstande eller personer i nærheden.

Så hvad gør man så, når man nu har en indkørsel med grus og parkerede biler?

Artiklen fortsætter efter annoncen

For den seriøse bruger

En af mulighederne kunne være en såkaldt Rotocut, som nok er et trimmerhoved, men er skruet sammen på en helt speciel måde. Men lad os slå fast med det samme, at vi er ovre i det segment, hvor det enten er en seriøs bruger eller en professionel, der står som aftager.

En Rotocut arbejder lidt som en hækkeklipper. Maskinen er udstyret med to klinger, der arbejder med modsat rotation. Formålet med den modsatte rotation er, at risikoen for stenslag minimeres. Derudover er ?trimmerhovedet? udstyret med en gearboks, der sørger for en rolig arbejdsgang og maksimum 4.500 omdrejninger i minuttet.

Nem at arbejde med

Vi valgte at afprøve den amerikanske producent Egos nye Rotocut. Udover at passe på firmaets eget professionelle sortiment af buskryddere, så passer den faktisk også til andre mærker, nemlig de fleste maskiner, der er udstyret med en bagmonteret motor.

Monteringen af hovedet er yderst enkelt. Et fåtal af skruer løsnes, og hvad man nu end har siddende på buskrydderen tages af og erstattes med Rotocut'en.

For at afprøve en af de omtalte fordele ved den nye maskine, så tog vi den i brug på en indkørsel og parkeringsplads, hvor underlaget består af grus og småsten. Her ville det være en yderst risikabel affære at gå efter ukrudtet med en traditionel trimmer med snor. Med Rotocut-udgaven var det ikke et problem. Selv tæt på bilerne følte vi ikke, at der var risiko for skade på køretøjerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indbygget gearboks

Den indbyggede gearboks sørger for, at maskinen er nem at arbejde med. Der er ingen pludselige bevægelser, det foregår alt sammen under kontrollerede former, og det stod hurtigt klart, at maskinen også lever op til det andet løfte, der fulgte med den nye Rotocut'er: Nemlig muligheden for at arbejde helt tæt på gruset, så det faktisk var muligt at fjerne ondet ved roden.

Efter grusarbejdet tog vi testen videre til fliser med ukrudt i mellemrummene, græs tæt på små stengærder, og vi sluttede af med traditionelt arbejde i haven med græs, ukrudt som brændenælder og lidt bevoksning med vildroser.

Arbejdet i den traditionelle afdeling kunne lige så godt have foregået med en almindelig græstrimmer, bortset fra, at RoboCut'en er yderst behagelig at arbejde med og mere tryg at håndtere. Maskinen gav op, da vi nåede til vildroser med stammer på omkring tre centimeters tykkelse, men det er der såmænd ikke noget at sige til. Her skal man under alle omstændigheder nok have fat i en mindre kædesav.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at fordelen ved en Rotocutter ligger i trygheden ved at kunne arbejde tæt på sårbare emner som biler og vinduer, ligesom der er mulighed for at kunne fjerne mos og ukrudt tæt på underlaget. Støjniveauet er yderst acceptabelt, håndteringen nem, og den virker yderst robust.

Der er selvfølgelig tale om et specialværktøj, men hvis behovet er der, så er en RoboCut en fremragende løsning.