Lyt til artiklen:

Krise giver stor interesse for flishuggere

00:00
Hastighed: ???x
02:55

Abonnementsartikel

De høje energipriser har fået mange til at overveje alternative energikilder. Det gælder også husstande på landet, gartnerier og gårde, for i landdistrikterne fyres der ofte med naturgas, olie eller træpiller.

Hvis man har lidt skov, læhegn eller store remiser er det nærliggende at overveje at producere sin egen flis.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det mærker den danske producent af flishuggere NHS tydeligt, for der er kommet meget mere liv i telefonerne end for bare et halvt år siden. Nogle af kunderne er nærmest desperate for at finde løsninger, men sælger Allan Jensen fra NHS opfordrer dem til ikke at gøre noget overilet.

- Flis er ikke bare flis. De fleste kunder har behov for stokeregnet flis. Det vil sige relativt ensartet flis uden "stikkere", og det kan mange flishuggere ikke producere, siger han.

rich-media-2
Produktspecialist Allan Jensen med prøver af den ensartede og dermed stokeregnede flis til fyring. Pressefoto.

Stokeregnet flis

NHS har også før energiprisernes himmelflugt arbejdet på at optimere deres grønne flishuggere til at producere ensartet, stokeregnet flis. Det er resulteret i NHS EasyCut-princippet, der producerer ensartet flis med minimalt energiforbrug.

EasyCut-knivene er placeret på siden af svinghjulet (hugskiven) og sidder i en let skråtstillet position i forhold til hugskivens omdrejningspunkt. Derved skæres træer og grene med regulære snit i stedet for at blive slået eller revet af.

Det sikrer ensartet flis, og ved at skære i stedet for at "rive" flisen spares også betydelige mængder brændstof.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afstanden mellem indmadningsvalserne og hugskiven er meget kort på en NHS flishugger, hvilket ifølge producenten er med til at sikre god kontrol af træet.

Hvor meget lavere det faktiske brændstofforbrug i grunden er, ved Allan Jensen ikke.

- Men det er en del, for kunderne lægger ligefrem mærke til det, når vi er ude på demo, siger han.

Han forklarer, at besparelsen primært hænger sammen med NHS EasyCut.

- Det bruger ikke så meget energi at skære, som det gør at "rive". Effekten er meget tydelig, for hvor kunderne er vant til, at deres gamle flishuggers omdrejningsvagt slår fra i ny og næ, så sker det meget sjældnere med de nye NHS EasyCut-huggere. Man kan altså arbejde med mindre effekt eller mindre traktorer, og det resulterer i mærkbare brændstofbesparelser, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
NHS EasyCut skærer træet i stykker til stokeregnet flis. Pressefoto.

Luner på privatbudgettet

Direktør Ejner B. Husted er helt sikker på, at de fleste kunder vælger en NHS Flishugger med EasyCut® på grund af den ensartede fliskvalitet og høje driftssikkerhed, men selv glæder han sig også over det lidt større miljøregnestykke.

- Vores flishuggere er kendt for at holde rigtigt mange år, og når de så ovenikøbet bruger mindre energi til at udføre arbejdet, så kan vi godt være os selv bekendt. Tilmed er alt udviklet og produceret i Silkeborg. Det eneste område, der kræver en underleverandør, er malearbejdet - alt andet laver vi selv på vores store og moderne maskinpark, siger han.