Lyt til artiklen:

Sådan forlænger du levetiden på dit tøj

00:00
Hastighed: ???x
02:59

Abonnementsartikel

Yndlingskjolen, den fine hjemmestrikkede sweater og de velsiddende jeans... det er ærgerligt at måtte kassere tøj, fordi det er begyndt at se lidt slidt eller falmet ud. For det første har du betalt gode penge for det, og for det andet betaler miljøet en meget høj pris for netop tøj.

Men du kan selv gøre meget for at holde favoritterne i garderoben pæne og friske at se på, så du får glæde af dem i væsentligt længere tid:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vask smart: Skån miljøet og spar penge

Se også:

Vask smart: Skån miljøet og spar penge

Kort er godt

De gentagne ture i vaskemaskinen er med til at slide på tøjet og blege farverne, så det kan betale sig at vaske det ved den laveste temperatur og på det korteste program, du kan slippe afsted med. Med det rette vaskemiddel er 30-40 grader oftest nok til normalt snavsede bluser, skjorter og lignende. Tørretumbleren bidrager også til slitage, så hæng hellere tøjet til tørre, hvis du har mulighed for det.

Vrangen ud

Vender du vrangen ud på dit tøj, før det kommer i vaskemaskinen, er det med til at holde tøjet pænt længere. Vasken slider og bleger naturligvis stadig tøjet, men det går til gengæld mest udover vrangsiden, hvor det ikke ses så meget. Hæng også tøjet op med vrangen udad, hvis du lader det tørre ude; så bliver det ikke solbleget på forsiden.

rich-media-3
Foto: Unsplash.

Pas på uld og silke

Følg altid vaskeanvisningen på tøjet. Nogle materialer kan slet ikke tåle vask og skal sendes til rens. Andre, såsom uld og silke, kan blive ødelagt af at blive vasket i almindelige vaskemidler, da de indeholder enzymer, som nedbryder fibrene. Så her skal du have fat i et vaskemiddel særligt til uld og silke, der i nogle tilfælde kan vaskes i maskine på et specialprogram og i andre kun bør vaskes i hånden.

rich-media-4
Foto: Pixabay

Beskyt det sarte

En vaskepose til de mest sarte ting i garderoben, såsom strømpebukser, lingeri og badetøj, er en god investering. Dels er tøjet bedre beskyttet inde i posen under maskinvasken, og dels undgår du, at eventuelle hægter eller spænder griber fat i noget af det øvrige tøj i maskinen og forårsager skader på det.

Sådan slipper du for møl i tøjet

Se også:

Sådan slipper du for møl i tøjet

Undgå møl

Det er surt at få gennemhullet sit tøj af møl - eller rettere møllarver, som reelt er synderne, når det handler om at ødelægge tekstiler i boligen. De små larver lever gerne på mørke, rolige steder, hvor de gnasker i især uldtøj og pelsværk, men af og til også bomuld og silke. Så har du tøj, du ikke skal bruge i et stykke tid, er det smart at forebygge mølangreb ved at pakke det rene tøj væk i en forseglet plastikpose eller plastkasse med tætsluttende låg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Foto: Colourbox.

Fri for fnuller

Strik af især uld har en tendens til efterhånden at få et fnulret look, som får tøjet til at se trist og udtjent ud. Men fremfor at kassere dit strik, kan du give det nyt liv ved at forsigtigt at gå det over med en kam beregnet til uld. Du kan også prøve at barbere det irriterende fnuller af med en engangsskraber, eller endnu bedre, en elektrisk fnugfjerner, der er skabt til formålet. Det bør gøres nænsomt for at undgå at lave huller - mens hvis alternativet er at smide tøjet til genbrug, er det da nok et forsøg værd.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, WhiteAway, Biotex.