Lyt til artiklen:

Byggede veteran tandemtraktor ud fra billede

00:00
Hastighed: ???x
02:50

Abonnementsartikel

I starten af 60'erne havde den danske traktorproducent Bukh pæn succes med deres to- og trecylindrede traktorer, som der blev eksporteret en del af til lande som Argentina og Tyskland. Dengang var der ikke noget, der hed firhjulstræk, så hvis man virkelig ville have kræfter bag maskinen, så måtte man tænke sig godt om.

Derfor forsøgte Bukh, i lighed med udenlandske traktorproducenter, sig med at bygge en såkaldt tandemtraktor. Men det blev aldrig til mere end det ene eksemplar af to sammenbyggede Bukh 403-traktorer, der blev produceret i 1961. Og som for længst er destrueret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så hvad gør man så, hvis man gerne vil opleve monstertraktoren fra '61? Man bygger den selvfølgelig selv.

Det er i hvert fald, hvad Thorkild Greve og Jens Erik Nielsen fra Fyn har gjort.

- Jens Erik havde jo to styk Bukh 403, og han kunne jo ikke køre på dem begge to. Så vi blev enige om, at vi ville prøve at bygge dem sammen. Men det eneste, vi havde at gå ud fra, det var Buch-bogen, hvor der er et billede i, fortæller Thorkild Greve.

rich-media-2
Jens Erik Nielsen og Thorkild Greve brugte sammen med et par kolleger et par år på at få bygget en tro kopi af den gamle Bukh 403 tandemtraktor fra 1961. Foto: Bo Andersen.

Original udgave hugget op

Sammen med et par bekendte har Thorkild Greve og Jens Erik Nielsen brugt hver onsdag aften over flere vintre til at færdiggøre en kopi af den originale uddøde tandemtraktor.

- Bukh-fabrikken, der lå i Kalundborg, lavede kun en eneste tandemtraktor. Den har kørt i Danmark, men er blevet hugget op for mange år siden, siger Thorkild Greve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kunne jo godt have brugt lidt mere information, end det, der var i bogen, så vi undersøgte sagen hos det Lokalhistorisk arkiv i Kalundborg, men uden held. Vi forsøgte også at få hjælp fra min morbror, der har arbejdet på Bukhfabrikken, men der findes ikke nogle tegninger, så vi endte med kun at have bogen at gå ud fra.

rich-media-4
Der er langt fra gearskifte til motor, men alligevel kører det som smurt. Foto: Bo Andersen.

Fantastisk veterantraktor

Men selv uden de originale tegninger er det lykkedes at fremstille en fantastisk tandemtraktor, der er meget tæt på originalen. Det betyder, at der rent faktisk nu findes to udgaver af den yderst sjældne tandemtraktor, da der også er bygget en model på Sjælland af en mand, der rent faktisk har kørt på originalen.

- Det er som sagt en Bukh 403 med en trecylindret motor. Den har 40 hestekræfter i hver motor, så den har 80 i alt. En enkelt Bukh 403 kan trække en to-furet plov, men som tandemtraktor kan den trække en fire-furet, siger Thorkild Greve og fortsætter:

- Det sparer jo en mand i marken, og i virkeligheden er det jo forgængeren til de store traktorer med firhjulstræk, som man ser i dag.

Som det ses af både billeder og video, så er det lykkedes holdet bag at skabe en yderst vellykket kopi af den eneste tandemtraktor, der nogensinde er produceret på dansk jord. Og så er det som nævnt den eneste model, der findes vest for Sjælland.